Skip to main content
Četrtek, 7. december 2023
05.05.2021
20:41
Nuklearna elektrarna Krško
Foto: arhiv ePosavje
V Nuklearni elektrarni Krško so zaključili obsežen remont, elektrarno so v sredo zjutraj znova vključili v elektroenergetski sistem in s tem znova zagotavljajo električno energijo.

V Nuklearni elektrarni Krško zaključili remont

KRŠKO Od srede, 5. maja, zjutraj je Nuklearna elektrarna Krško znova v elektroenergetskem sistemu. Kot izpostavljajo v NEK, bodo po preverjanjih na nizki moči postopoma zviševali moč elektrarne. Po podakih ELES-a, sistemskega operaterja prenosnega električnega omrežja v Sloveniji, je elektrarna med 5. in 6. uro zjutraj v omrežje poslala prvih 10 MWh električne energije v novem, 32. gorivnem ciklusu. 

Kljub zahtevnim razmeram s strokovnim in odgovornim delom brez zamude

"Med rednim remontom, ki se je začel 1. aprila, smo s strokovnim in odgovornim delom vseh sodelujočih brez zamude in v načrtovanem obsegu kljub zahtevnim epidemiološkim razmeram, ki so otežile dobavo blaga in storitev, opravili več kot 40.000 aktivnosti," pravijo v elektrarni.

Naslednji remont jeseni 2022

V tokratnem remontu so v sredici reaktorja 56 od 121 gorivnih elementov zamenjali s svežimi in tako zagotovili vir energije za obratovanje elektrarne do naslednjega remonta v jeseni 2022. V remontu po 31. gorivnem ciklusu, ki je trajal od 1. aprila do 5. maja, so opravili načrtovana vzdrževalna dela, preverili celovitost materialov opreme in struktur ter izvedli več sto nadzornih testiranj, "ki so potrdila ustreznost delovanja komponent in sistemov."

13 večjih tehnoloških posodobitev

Med 13 večjimi izvedenimi tehnološkimi posodobitvami je glavnina del projektov tretje faze Programa nadgradnje varnosti, izpostavljajo v elektrarni. Prav tako so preizkusili in na obstoječe sistem elektrarne priključili tudi nov neodvisni sistem za hlajenje sredice in zadrževalnega hrama, alternativni sistem za varnostno vbrizgavanje, pa alternativni sistem za polnjenje uparjalnikov in električno napajanje nove, posebej utrjene varnostne zgradbe.

Rožman: "Remont je potekal v izjemno zahtevnih razmerah epidemije"

"Po več kot mesec dni trajajočem remontu smo izjemno zadovoljni, da smo realizirali vse načrtovane aktivnosti. Predvsem sem sodi zamenjava jedrskega goriva, preverjanje integritete materialov, komponent in struktur, preventivno vzdrževanje ključne opreme in velik del tehnološke nadgradnje. To so bili glavni obsegi letošnjega remonta, ki so bili realizirali skozi več kot 40.000 različnih aktivnosti," je ob tem povedal predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stane Rožman.

Pohvalili sodelovanje vseh institucij

Remont je po Rožmanovih besedah potekal v izjemno zahtevnih razmerah epidemije. "Vendar smo tudi to izjemno dobro kontrolirali in ni bilo nenačrtovanih izpadov. Seveda je bil otežen pretok storitev in blaga iz različnih delov sveta, vendar smo tudi te ovire uspešno prebrodili," še dodaja Rožman. "Kot običajno je remont nadzirala tudi Uprava za jedrsko varnost in strokovne organizacije. Predvsem bi želel na tem mestu pohvaliti izjemno sodelovanje vseh teh institucij skupaj z nami, kar je rezultiralo z dobrim rezultatom in izvedbo remonta v zastavljenem obsegu in v časovnem okviru, ki je bil predviden."

Dnevno je bilo v elektrarni hkrati več kot 1500 delavcev

"Zaščitni in omejitveni ukrepi, povezani z epidemijo, so delovnim procesom dodali novo zahtevnost. Čeprav je bilo dnevno v elektrarni hkrati več kot 1500 delavcev, smo zadovoljni, da smo uspeli v celoti končati načrtovana obsežna in zahtevna dela ter zagotoviti varno delovno okolje. Sodelovanje z upravnimi organi, strokovnimi organizacijami, izvajalci del ter zdravstvenimi ustanovami je bilo na visoki ravni," so ob tem še sporočili iz Nuklearne elektrarne Krško.

(bš)

nuklearna elektrarna krško
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja