Skip to main content
V Posavju 8.6° C Četrtek, 30. marec 2023
13.10.2020
19:46
Nuklearna elektrarna Krško
Foto: ePosavje.com
Poročali smo že, da so v Nuklearni elektrarni Krško že od marca v veljavi poostreni ukrepi, povezanih s COVID-19 in s katerimi želijo zagotoviti stabilno in varno delovanje elektrarne v prihodnje.

Ob koncu prvega vala so analizirali vpliv pandemije na delovanje elektrarne

Načrt ukrepov za primer epidemije / pandemije v NEK

KRŠKO Popoldne so se oglasili z Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV), kjer so objavili, "da so na zahtevo URSJV so v NEK ob koncu prvega vala natančno analizirali vpliv pandemije na delovanje elektrarne. Tveganja, povezana s ponovnim naraščanjem števila okužb, bodo v prihodnje skušali zmanjšati s potrebnimi zaščitnimi ukrepi skladno z internim Načrtom ukrepov za primer epidemije/pandemije v NEK, ki so ga razvili na podlagi lastnih in tujih izkušenj."

"Vsi potrebni ukrepi, da osebje za nujno potrebno varno obratovanje elektrarne, ne prihaja v stik z drugimi"

Kakor pravijo v nadaljevanju obvestila, "v elektrarni izvajajo vse potrebne ukrepe, da osebje, ki je nujno potrebno za varno obratovanje elektrarne, ne prihaja v stik z drugimi in se na ta način prepreči širjenje okužbe ob upoštevanju vseh splošnih ukrepov kot so razdalja, razkuževanje in uporaba mask." Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost sicer dnevno spremlja stanje v elektrarni in opravlja načrtovane inšpekcije.

Remont v NEK 2021

Aprila naslednje leto redni remont

Načrtujejo ga v polnem obsegu

V Nuklearni elektrarni Krško se sicer pospešeno pripravljajo na redni remont, ki ga z menjavo goriva v aprilu 2021 načrtujejo v polnem obsegu. Ob tem se zaradi tveganj, ki jih predstavlja širjenje okužb covid-19 - tako na URSJV, pripravljajo tudi na morebitno krčenje obsega remonta, če bi bilo to potrebno.

Ocenjujejo, da bodo lahko večino ključnih aktivnosti izvedli s svojimi ekipami

Krčenje obsega remonta, če bi bilo potrebno

"V NEK ocenjujejo, da bodo večino ključnih aktivnosti, kot so menjava goriva in vse nujne vzdrževalne dejavnosti, lahko izvedli samostojno s svojimi ekipami. Predvsem skušajo oceniti pomembnost dejavnosti, kjer za izvedbo potrebujejo zunanje izvajalce, ki so pogosto iz tujine," dodajajo v sporočilu.

Nova revizija Načrta ukrepov za primer epidemije / pandemije

"V pripravi je nova revizija Načrta ukrepov za primer epidemije/pandemije, ki bo bolj podrobno določala ukrepe za uspešno pripravo in izvedbo remontov v času epidemij/pandemij," še dodajajo na Upravi Republike Slovenije za jedrsko varnost.

(bš)

nuklearna elektrarna krško
krško
koronavirus

Pridružite se nam

Novice iz Posavja