Skip to main content
V Posavju 7.4° C Torek, 21. september 2021
16.08.2019
14:20
Gorazd Pfeifer (NEK), Foto: Ansat TV
V Nuklearni elektrarni Krško nadaljujejo s posodobitvami opreme in procesov elektrarne, ki so del strategije NEK-a za dolgoročno zanesljivo obratovanje elektrarne in ohranjanje konkurenčnosti.

Digitalizacija procesov v NEK

Pfeifer: "Tudi mi nismo imuni na nove procese in novo informacijsko tehnologijo"

KRŠKO Med posodobitve zagotovo sodi tudi digitalizacija procesov. Digitalizacija procesov se hitreje kot pri tehnologiji proizvodnje električne energije širi pri poslovnih procesih v Nuklearni elektrarni Krško, ki so večinoma že elektronski. "Tako kot se vsak od nas sooča z novimi procesi in novo informacijsko tehnologijo, tudi mi nismo imuni. Tudi mi moramo prideti v stik s to tehnologijo in uvajamo novo strategijo. Vzpostavili smo ekipo, ki bo izgradila strategijo za naprej. Mnogo stvari smo že naredili na digitalizaciji, na informatiki. Mnogo stvari nas pa še čaka, tehnologija gre naprej - v digitalni tehniki in informacijski tehniki," pove Gorazd Pfeifer, vodja proizvodnje v Nuklearni elektrarni Krško.

Zaradi kibernetske varnosti digitalizacije na jedrskem delu (še) ne vpeljujejo

Digitalizacija poslovnih procesov poteka že vrsto let, vpeljujejo jo tudi na tehnološkem delu elektrarne. "Zaenkrat smo toliko konzervativni, da to vpeljujemo samo sekundarnem delu elektrarne. Zaenkrat na varnostnih delih elektrarne, na jedrskem delu tega ne vpeljujemo," dodaja Pfeifer. Tega ne vpeljujejo zaradi kibernetske varnosti, "zaradi groženj, ki jih povzroča ta informacijski splet, ta tehnologija, ki omogoča, da nekdo iz drugega konca sveta pride do nekaterih informacij. Zato smo toliko konzervativni, da določene zadeve vpeljujemo samo v nejedrski del."

Zaenkrat smo toliko konzervativni, da to vpeljujemo samo sekundarnem delu elektrarne. Zaenkrat na varnostnih delih elektrarne, na jedrskem delu digitalizacije ne vpeljujemo.

Gorazd Pfeifer, vodja proizvodnje v Nuklearni elektarni Krško

Skupaj z ELES-om tudi kontrola nadzora nad stikališčem

Sicer pa na obeh prej omenjenih področjih sodelujejo in razvijajo nove digitalne procese, ki so jih vpeljali že do te meje, da ti tečejo brez papirja. "Kar se tiče nadzora in kontrole sistemov elektrarne imamo nekaj še za narediti, nekatere stvari smo v zadnjih letih in desetletjih že izvedli," pove vodja proizvodnje v Nuklearni elektrarni Krško. Ena večjih izboljšav na področju digitalnega nadzora nad sistemi je nadzor in kontrola upravljanja turbinskih sistemov in generatorja. "A to ni edino, kar smo v zadnjih letih naredili, imamo kontrolo nadzora sistema hladilnih stolpov, nadzora priprave vode i v kombinaciji z ELES-om tudi kontrolo nadzora nad stikališčem," še dodaja Pfeifer.

Nova strategija digitalizacije

Pfeifer dodaja, da predvsem potrebujejo novo strategijo digitalizacije. "Digitalna tehnika je precej agresivna, moramo se pripraviti na to, kako naprej v prihodnosti," še pove sogovornik.

Remont začnejo 1. oktobra

Sicer pa se v Nuklearni elektrarni Krško že pripravljajo na remont. Začeli ga bodo 1. oktobra.

(Ansat TV, bš, eP)

nuklearna elektrarna krško
posavski tednik
krško
ansat tv
video

Pridružite se nam