Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
05.09.2021
11:50
Vipap Videm Krško
Grafika: ePosavje.com
Na Občini Krško so v teh dneh prejeli sporočilo uprave družbe Vipap Videm Krško obvestilo o stanju v tem podjetju, nam je v petek povedal krški župan Miran Stanko. Vse oči so uprte v 16. september.

Prvi odzivi na razplet dogodkov v krški tovarni

KRŠKO "Obvestilo je dokaj kratko, govori o tem, da je podjetje v zastoju od nekje sredine julija, ko je prišlo do tehnične okvare, ki so jo potem v avgustu odpravili. Kljub temu pa podjetje še ni startalo svoje dejavnosti zaradi pomanjkanja obratnih sredstev," nam je v petek, v prvem odzivu na dogajanje na štajerskem bregu Save, povedal krški župan Miran Stanko.

"Nujno potrebna dokapitalizacija podjetja"

Kot smo poročali v četrtek, "je vnovičen zagon tovarne po dvomesečnem zastoju vezan na nujno potrebno dokapitalizacijo podjetja s strani delničarjev. Končna odločitev delničarjev bo znana 16. septembra 2021." > PREBERI VEČ

"Lahko se zgodi, da bo prišlo do odločitve, da podjetje ne nadaljuje več s svojo dejavnostjo"

Ta sredstva pričakujejo, da bi jih nekje do sredine tega meseca pridobili s sklepom lastnikov. "Lahko pa se zgodi, da bo prišlo do odločitve, da podjetje ne nadaljuje več s svojo dejavnostjo. To bi bilo za to okolje slabo. Znano je, da je v tem podjetju zaposlenih okrog 300 ljudi. Plus tega je od tega podjetja odvisnih še nekaj drugih, tako da lahko smatramo, da je dejansko na podjetje Vipap vezanih približno 500 zaposlenih," pravi Stanko in dodaja, da bi to pomenilo motnje na trgu dela in težave za vse tiste, ki so tam že dolga leta zaposleni.

"Občina je tesno povezana z Vipapom"

"Občina je zelo tesno povezana z Vipapom. Ne samo v ekonomskem smislu, vendar še bolj v nekaterih rešitvah, ki so se skozi leta oblikovala. Ena takšnih je čistilna naprava, za katero smo na zadnji seji občinskega sveta sprejeli sklep o javnem interesu. Na ta način bi zavarovali to čistilno napravo pred prosto prodajo, ampak bi želeli uveljaviti predkupno pravico in najti skupno rešitev, da pride do tega, da bi podjetje prenehalo delovati. Gre za zapleteno napravo, ki mora imeti tudi odplake iz industrije, da lahko normalno deluje. To bo kar velik problem, a začeli smo s postopkom, da si ta interes zavarujemo," pravi župan.

"Gre za površino, ki je v velikosti skoraj celotnega Vidma"

Ob tem napoveduje, da v Krškem načrtujejo tudi sprejetje sklepa, da bi si občina v primeru prodaje tega zemljišča zagotovila predkupno pravico. Kakor dodaja, "da lahko ta prostor suvereno urejamo. Gre za površino, ki je v velikosti skoraj celotnega Vidma in gre za mestotvorni del, ki ga je potrebno urediti, da ne bo sredi mesta propadla zadeva. V kolikor bi prišlo do prekinitve delovanja tega podjetja, bi bilo potrebno k temu resno pristopiti."

"Lahko rečem, da neke pretirane komunikacije ni"

Župan je še dodal, "da neke pretirane komunikacije ni. Večkrat smo bili na vezi, ko je prihajalo do trenutkov, ko je bilo potrebno izmenjati informacije. Pogovoarjali smo se o reševanju njihove energetike, ki jo imajo rešeno na treh energetskih objektih. Bila je ideja, da bi vse združili v en objekt, kar bi tudi pocenilo njihovo proizvodnjo. Pogovarjali smo se o okolju in o samem delu podjetja predvsem v času, ko so se začele likvidnostne težave."

"Te kontaki so, niso pa pretirani. Lahko pa rečem, da so na približno isti intenziteti, kot so bili pod prejšnjim vodstvom podjetja, pod prejšnjim lastnikom."

(bš, eP)

vipap videm krško
krško
video

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja