Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
01.05.2021
08:25
NEK, konec remonta 2021
Foto: arhiv ePosavje
V Nuklearni elektrarni Krško zaključujejo redni remont in elektrarno pripravljajo na ponovni zagon. Ob tem v nadaljevanju objavljamo obvestilo o hrupu ob sproščanju pare med pripravami na zagon.

Ob ponovnem zagonu elektrarne občasen hrup v njeni okolici

Prosijo za razumevanje

KRŠKO Kot so sporočili iz Nuklearne elektrarne Krško, se bo ob pripravah na ponovni zagon elektrarne od sobote zvečer, 1. maja 2021, do vključitve elektrarne v omrežje občasno pojavljal hrup ob sproščanju pare iz sekundarnega – nejedrskega dela elektrarne. Prebivalce v okolici elektrarne ob tem prosijo za razumevanje.

 

Zakaj pride so sproščanja pare?

Sproščanje pare, ki je slišno tudi v okolici, se pojavlja, ko se elektrarna po remontu segreva in približuje priključitvi na omrežje ter se opravljajo fizikalni testi reaktorja. Segrevanje je prehod od hladne do vroče zaustavitve, ko so doseženi delovni parametri primarnega kroga.

Postopek segrevanja temelji na dodajanju toplotne energije s pomočjo dveh obratujočih reaktorskih črpalk in traja okvirno en dan. Ko so parametri doseženi, jih vzdržujemo tako, da se zagotavlja ravnotežje med dovajanjem in odvajanjem toplotne energije črpalk. Ker v tej fazi sekundarni sistemi še ne delujejo, se toplotna energija odvaja s pomočjo izpusta pare preko razbremenilnih ventilov na glavnih parovodih.

Vir: Nuklearna elektrarna Krško

(eP)

nuklearna elektrarna krško
krško
energetika

Pridružite se nam

Novice iz Posavja