Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
01.10.2019
19:04
Grafika: ePosavje
Po ponedeljkovi seji meddržavne komisije NEK na Bledu in zavrnitvi slovenske ponudbe o odlagališču Vrbina so sosedje dan potem že v pripravah na nadaljne korake. Oglasil se je minister Čorić.

Hrvatje so za Čerkezovac

"Odlagališče v Čerkezovcu bo po najvišjih okoljskih standardih"

Hrvaški minister za okolje in energetiko Tomislav Čorić je v Karlovcu povedal, da Hrvatje nadaljujej z aktivnosti v povezavi z odlagališčem radioaktivnih odpadkov v Čerkezovcu v občini Dvor, na meji z Bosno in Hercegovino. "Z ljudmi iz Čerkezovca se bomo pogovarjali. Tam živijo državljani Republike Hrvaške in delijo usodo vseh prebivalcev in z veliko gotovostjo povem, da bo odlagališče v Čerkezovcu po najvišjih okoljskih standardih. Ne obstajajo razlogi za strah, ker takšna odlagališča stojijo po vseh Evropi," je ob tem povedal Čorić.

Sosedje na drugi strani reke Une odlagališča ne želijo

Ob tem je zavrnil strahove iz sosednje Bosne in Hercegovine, da bi skladišče ogrozilo razvoj, poslovanje in življenje na drugi strani meje. Spomnimo, sosedje v Bosni in Hercegovini so z več protesti podali jasne signale, da si takšnega odlagališča v njihovi soseščini ne želijo. "Prav nič, niti življenje katerekoli osebe s te ali one strani reke Une na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini, ne bo ogrožen. Ko bo projekt v javni razpravi, se bo lahko vsako vključil v razpravo in po tej poti naredil naslednje korake," dodaja Čorić.

Ali Hrvaška ima nadomestno lokacijo? Čorić: "Ne"

Na politične manifeste in akcije z druge strani Une je Čorič odvrnil, da naj se ljudje informirajo kaj takšno odlagališče prinese, ne pa da sejejo strah med ljudmi in nabirajo poceni politične točke. Na vprašanje, ali imajo na Hrvašem pripravljeno nadomestno lokacijo za odlagališče, če jim s Čerkezovcem ne uspe, je bil Čorić kratek in jasen. "Ne." O tej lokaciji se na Hrvaškem govori že 30 let. "Poleg radioaktivnih odpadkov iz Nuklearne elektrarne Krško, ki smo jih dolžni shraniti, moramo uskladiščiti še radioaktivne odpadke, ki nastanejo na Hrvaškem. S tem želimo rešiti celoten problem, ne pa da se zdaj ta odpad skladišči na lokacijah po Evropi," še dodaja minister za zaščito okolja in energetiko.

(bš)

odlagališče nsrao
krško
nuklearna elektrarna krško

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja