Skip to main content
V Posavju N/A° C Petek, 19. april 2024
22.02.2021
08:10
O zadržanju izdaje gradbenega dovoljenja za HE Mokrice
Grafika: ePosavje
V družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi so v četrtek na Upravno sodišče oddali odgovor na tožbo Društva za preučevanje rib Slovenije, ki so jo s vložili na odločbo Vlade RS o prevladi javne koristi.

"Gre za številne očitke, ki so neresnični, zavajajoči in pavšalni"

Odzivi na vložitev tožbe na odločbo Vlade Republike Slovenije o prevladi javne koristi energetike

BREŽICE V Brežicah smo se v četrtek, na dan oddaje odgovora na tožbo Društva za preučevanje rib Slovenije, ki so jo s vložili na odločbo Vlade Republike Slovenije o prevladi javne koristi energetike nad javno koristjo ohranjanja narave, pogovarjali z vodjo projektov v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) Boštjanom Pišotkom.

Pišotek: "Vmesna postopkovna odločitev sodišča"

"Z dvema pomembnima stališčema, ki jih v družbi HESS pozdravljamo"

Upravno sodišče je pred dobrim tednom dni začasno zadržalo izdajo gradbenega dovoljenja za hidroelektrarno Mokrice. Vodja projekta v družbi Hidroelektrarne na spodnji Savi Boštjan Pišotek je za ePosavje.com v četrtek povedal, da gre za "vmesno postopkovno odločitev sodišča z dvema zelo pomembnima stališčema, ki jih v družbi HESS pozdravljamo - da lahko upravni organ, tj. Ministrstvo za okolje in prostor, nadaljuje z vsemi postopki za izdajo gradbenega dovoljenja in da bodo zadevo obravnavali prednostno."

"Gre za številne očitke, ki so neresnični, zavajujoči in pavšalni."

"Sama tožba v glavni zadevi, katero smo prejeli v predogled, gre za ambicije in nasprotovanje proti gradnji hidroelektrarne Mokrice s strani nasprotne strani. Samo tožbo smo preučili, pripravili tudi odgovor, katerega bomo vložili na sodišče. Gre za številne očitke, ki so neresnični, zavajujoči in pavšalni. Zato smo tudi jasno prepričani, da bomo z našimi dokazi uspeli utemeljiti, da gre pri projektu Mokrice za dober projekt. Namreč projekt Mokrice je zasnovan z najnovejšimi smernicami Evropske komisije, podkpreljeno z vsebinsko odločitvijo stroke. Gre za projekt, ki zaključuje ureditev poplavne varnosti od Brežic do mej z Republiko Hrvaško," dodaja sogovornik.

"Doseganje ciljev obnovljivih virov energije v naši končni bruto rabi energije"

Pišotek izpostavlja pomembnost za državo. "S tem projektom se bo bistveno pripomoglo k doseganju ciljev obnovljivih virov energije v naši končni bruto rabi energije. Kar je tudi v skladu s priporočili evropskih institucij in pa tudi v skladu z zadnjo oceno Nacionalnega energetskega programa, kjer je Evropska komisija Slovenijo pozvala, da mora biti bolj ambiciozna pri uresničevanju obnovljivih virov energije in pri uresničevanju tovrstnih projektov."

Na kaj vse se nanašajo očitki v tožbi?

"Na postopek in dvom na izvedljivost ukrepov ter njihovo učinkovitost"

In na kaj vse se nanašajo očitki v tožbi? Sogovornik pravi, da se ti nanašajo na postopek in na dvom na izvedljivost ukrepov ter učinkovitosti teh ukrepov. "To absolutno ne drži, kar smo dokazali v tem času, kar projekt nastaja. Projekt se umešča v prostor že več kot 10 let, zato so tudi vse rešitve, ki so upoštevane, najboljše. Moram poudariti, da je tu sodelovala najboljša stroka iz Slovenije in tujine. Rešitve so najboljše možne in tu ni dvoma, da ti ukrepi niti ne bi delovali in funkcionirali tudi dolgoročno. Zato so jasni dokazi in opredelitve stroke, da projekt je primeren in da bo v bistvu na določenih segmetnih celo izboljšal stanje okolja."

Kako naprej?

Na vprašanje, kaj je naslednji korak in kako zdaj naprej, Pišotek odgovarja, da lahko vsi postopki za izdajo gradbenega dovoljenja nemoteno potekajo naprej pri upravnem organu, pri Ministrstvu za okolje in prostor. "Sama odločitev sodišča v tem segmentu ne spreminja nič, glede na izkušnje z Upravnim sodiščem pa lahko rečem, da gre za učinkovito in temeljito sodišče. Zato niti ne pričakujem, da bi njihove odločitve premaknile samo gradnjo in začetek gradnje," dodaja naš sogovornik.

Kdaj zdaj do gradbenega dovoljenja? "Vsi scenariji ostajajo isti"

Če se bo zaradi tega spremenila željena časovnica pridobitve gradbenega dovoljenja, Pišotek pravi, da "po najboljšem scenariju ostajajo vsi scenariji isti, še pomladi letos."

(bš)

hidroelektrarne
brežice
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja