Skip to main content
V Posavju 8.4° C Četrtek, 30. marec 2023
15.10.2021
19:29
Jakob Počivavšek, KSS Pergam, Vipap, 15. oktober 2021
Grafika: ePosavje
Petkovega zbora delavcev Vipapa se je udeležil tudi predsednik KSS Pergam Jakob Počivavšek, ki se je odzval na prizadevanja vodstva za ponovni zagon proizvodnje.

"Zaposleni so že večkrat prispevali k reševanju tega podjetja"

KRŠKO Odgovornost za to, da se je podjetje Vipap znašlo v tem stanju, je na strani prejšnjih in sedanjega lastnika in prejšnjih vodstev. Zaposleni so že večkrat prispevali k reševanju tega podjetja, kljub temu je zdaj situacija taka, da je bil podan predlog za prisilno poravnavo, kar je znano, je v izjavi po zboru delavcev povedal Jakob Počivavšek.

O pridobivanju sredstev za zagon proizvodnje

"V tem trenutku se vodstvo ukvarja predvsem s tem, da se pripravlja na zagon proizvodnje in današnji sestanek je bil namenjen zlasti vprašanju, ali zaposleni podpirajo prizadevanja za zagon proizvodnje in nadaljevanje obratovanja v podjetju." Trenutno imajo v Vipapu težave s pridobivanjem sredstev za zagon, zato se utegne zgoditi, da bo izplačana plača za mesec september nižja oz. bo v višini minimalne plače. Poračun naj bi sledil kasneje, je dejal Počivavšek.

"Načeloma je bilo za razumeti, da zaposleni to v tem trenutku sprejemajo sicer z razumevanjem, seveda je pa vse odvisno tudi od tega, kaj se bo dogajalo v nadaljevanju. Tudi v sindikatu bomo natančno spremljali tako pripravo poslovnega načrta za naprej kot tudi sam postopek prisilne poravnave in se potem tudi znotraj sindikata po posvetovanju s člani odločali za aktivnosti sindikata."

"Zlasti v proizvodnji se ne pričakuje zmanjševanja"

Zaenkrat ne razmišljajo o zmanjševanju števila zaposlenih, nenazadnje so za obratovanje potrebne ekipe, je še dodal Počivavšek. "Zlasti v proizvodnji se ne pričakuje zmanjševanja."

Kakšno funkcijo ima Andrej Božič? 

"To je vprašanje za upravo. Kot sam razumem, sodeluje pri kriznem reševanju podjetja in ponovnem zagonu proizvodnje," pravi Počivavšek.

O prisilni poravnavi 

"Kolikor je meni znano, je bil predlog za prisilno poravnavo oddan, mislim, da se čaka še dopolnitev dokumentacije, zato da bo lahko sodišče odločilo o začetku postopka prisilne poravnave. Seveda bo sam postopek nekaj časa trajal, potrebno je odločanje upnikov o sami prisilni poravnavi. Če prisilna poravnava ne bi uspela, to pomeni stečaj podjetja."

"Mislim, da celotne slike v tem trenutku še ni mogoče podati"

Na novinarsko vprašanje, da – kot je bilo slišati – denarja za poplačilo delavcev v stečajni masi ni, Počivavšek odgovarja, da "kolikor je bilo povedano, je velika večina oz. vso premoženje zavarovano, kar pomeni, da za prednostne in ostale terjatve je vprašanje, koliko bi bilo stečajne mase, so pa to tudi verjetno vprašanja za upravitelja, ki bo naredil celoten pregled, koliko je nezavarovanih terjatev, koliko je še možno izterjati. Mislim, da celotne slike v tem trenutku še ni mogoče podati.

(eP)

krško
video
vipap videm krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja