Skip to main content
V Posavju 6.4° C Sobota, 4. februar 2023
09.03.2022
11:46
Posavsko gospodarstvo
Foto: arhiv ePosavje
Na Posavski gospodarski zbornici ocenjujejo, da bo dogajanje v Ukrajini in z njim povezane sankcije proti Ruski federaciji vplivalo na dogajanje v posavskem gospodarstvu.

Posavska podjetja in Rusija

KRŠKO Posavsko gospodarstvo je po besedah direktorja Posavske gospodarske zbornice Krško Darka Goriška najbolj vpeto v gospodarske tokove z Rusko federacijo, ne toliko z Belorusijo in Ukrajino. Posavski gospodarstveniki so v Rusko federacijo v letu 2020 izvozili za 3,2 milijona evrov blaga in storitev, v zadnjem štiriletnem obdobju so bili najuspešnejši v letu 2018, ko so izvozili za 5,7 milijona evrov.

Nove kupce bo težje najti

Na drugi strani lahko po javno dostopnih podatkih za uvoz iz Ruske federacije ugotovimo, da so ti podatki zaupne narave. Povedano drugače, uvoz temelji na enem ali največ dveh gospodarskih subjektih, ki jih zaradi tega ne razkrivajo - so pa v letu 2020 iz Ruske federacije posavski gospodarstveniki uvozili za pol milijona evrov blaga in storitev. Gorišek ob tem ocenjuje, da bodo gospodarstveniki uvozno tveganje iz Ruske federacije v doglednem času lahko nadomestili, težje pa bo najti nove kupce.

Posavska podjetja in Ukrajina

Posavska podjetja so z Ukrajino dobro poslovala med letih 2017 in 2022. Leta 2019 je tako po podatkih Posavske gospodarske zbornice Krško izvoz dosegel skoraj 2 milijona evrov, medtem ko je uvoz na ravni nekaj 100 tisoč evrov. "Podatek za leto 2020 razkriva še, da uvoz kot izvoz bazira na enem do dveh gospodarskih subjektih," pravijo. V gospodarske tokove z Rusko federacijo, Ukrajino in Belorusijo je po njihovih ocenah močneje vpeto v nekje do pet posavskih podjetij.

Več bo posrednih "žrtev"

Gorišek še dodaja, da je del posavskega gospodarstva vpeto v gospodarske tokove z omenjenimi državami posredno, preko slovenskih in / ali tujih podjetij kot nosilcev. Po ocenah je teh podjetij do 30. "Ocenjujemo, da bodo ta podjetja sicer prizadeta zaradi izpada prihodkov, vendar po naši oceni in razgovoru z vodstvi nekaterih podjetij, ne v taki meri, da bodo zaradi tega zašla v večje težave," še ocenjuje Gorišek.

Darko Gorišek

"Posavsko gospodarstvo je dovolj robustno"

Otežene logistične poti, rast cen surovin in energentov

Direktor Posavske gospodarske zbornice Krško Darko Gorišek še ocenjuje, da posledice vojne v Ukrajini vsi poslovni subjekti čutijo na oteženih logističnih tokovih, izjemni rasti cen surovin in energentov. In ta tveganja bo po njegovih besedah težje obvladovati. "Ne glede na vse, je ocena Posavske gospodarske zbornice, Krško, da je posavsko gospodarstvo dovolj robustno, da ne bo prišlo do večjih odpuščanj ali insolventnih postopkov," še dodaja.

(eP)

ukrajina

Pridružite se nam