Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
07.01.2022
10:53
Vipap, 7. januar 2022
Grafika: ePosavje.com
Dvomi, ki so jih ob koncu leta 2021 izpostavili v KSS Pergam, so odpravljeni. V družbi Vipap Videm Krško so zagotovili oskrbo z električno energijo, je povedala predsednica uprave Milena Resnik.

"Oskrba z električno energijo podjetja Vipap Videm Krško je zagotovljena"

KRŠKO "Oskrba z električno energijo podjetja Vipap Videm Krško je zagotovljena. Velika odgovornost je na poslovodstvu, da sledi obveznosti, ki izhajajo iz pogodbenega razmerja. Poslovanje družbe pod pogoji prisilne poravnave niso enostavni in od vsakega zaposlenega v vseh poslovnih funkcijah zahteva bistveno večji napor in angažiranost," je v petkovem jutru povedala predsednica uprave družbe Vipap Videm Krško Milena Resnik in ob zahvali vsem zaposlenim za ponovni zagon tovarne dodala, da energetska oskrba družbe predstavlja ključni element vhodnih surovin.

O ceni električne energije

"Proizvodnja papirja je energetsko intenzivna panoga, 1 MWh je potrebna za tono proizvednega papirja. Pogodba, v katero smo vstopili, zahteva od nas veliko angažiranost. Gre za ciljno napovedovanje in spremljanje na urni ravni. Pozitivno je v tem, da imamo vzpostavljen sistem energetskega monitoringa, ki nam omogoča, da na urni ravni spremljamo porabo in jo napovedujemo, s tem pa obvladujemo stroške. Cena električne energije je v zadnji polovici meseca decembra zdivjala s faktorjem 8x glede na ceno, ki smo jo imeli v letu 2021. To je ključni dejavnik, ki vpliva na stroške končnega produkta," je še dodala predsednica uprave. Na vprašanje, ali lahko pove, s kom so podpisali pogodbo, odgovarja, da gre za poslovni odnos in o tem ne želijo govoriti. "To so poslovne skrivnosti in mislim, da je prav, da se te skrivnosti ne razkrivajo."

V obratovanju stroja PS1 in PS3

Tovarna trenuno obratuje z dvema papirnima strojema, na papirnem stroju PS1 izdelujejo rjave ovojno embalažne papirje, na papirnem stroju PS3 pa izdelujejo časopisne papirje. "Še vedno je v delu jugovzhodne Evrope manjko časopisnega papirja in to je tržna niša Vipapa, ki jo danes s pridom izkoriščamo in še vedno dosegamo zadovoljivo pokritje tudi na trgu časopisnih papirjev," dodaja sogovornica. V družbi Vipap je trenutno 280 zaposlenih, še 65 v družbi Levas Krško, iščejo pa tudi nove kadre za zagon še tretjega papirnega stroja. 

Kako naprej?

Naročil imajo dovolj, kupci podpirajo Vipap. Sogovornica pravi, "da 80-letno poslovanje družbe v poslovnem okolju pomeni pripadnost, poslovni odnos, ki kupec ceni. Ceni, da znano dobro, kvalitetno in pravočasno narediti. To so vse razlogi, zakaj so se kupci vrnili nazaj in nas sedaj podpirajo."

Krški svetniki soglasno podprli znižanje nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča

Krški občinski svetniki so pred novim letom potrdili osnutek Odloka o spremembi in dopolnitvi Odloka o nadomestilu za uporabo stavbnega zemljišča (NUSZ) v občini Krško, s katerim so za polovico znižali sredstva, ki jih mora podjetje vplačati v proračun Mestne občine Krško.

29 glasov za

Svetniki so z 29 glasovi za in nobenim proti podprli predlog za znižanje NUSZ. "S tem bomo družbi dodatno omogočili obstoj in nadaljnjo poslovanje, ohranili delovna mesta, prav tako pa ohranili ostale prihodke v proračun Mestne občine Krško, kateri so pogojeni z delovanjem družbe Vipap," pravijo na Občini Krško. Iz tega naslova bodo prihodki proračuna nižji za 244.000 evrov od trenutnih 488.000 evrov na leto.

"V tehnologijo, v sanacijo zunanje podobe podjetja"

Predsednica uprave Vipap Videm Krško Milena Resnik pravi, "da je to veliki prispevek lokalne skupnosti. Pol milijona evrov, ki smo jih v preteklosti plačevali za nadomestilo stavbnega zemljišča je velik zalogaj za takšno družbo. Verjamem, da bomo ta odpustek, ta denar uspešno usmerili v druga nujno potrebna vlaganja, v tehnolgijo, v sanacijo zunanje podobe podjetja."

Ena od rešitev tovarne je tudi prodaja

Na vprašanje o sodelovanju s strateškim partnerjem pa Milena Resnik odgovarja, da imajo na mizi več potencialnih opcij, kako zagotoviti dodatni obratni kapital. V teku so tako pogajanja, kako zaključiti to pogodbo. Ena od rešitev bi bila tudi iskanje novega kupca tovarne. Trenutno uradnega razpisa za to možnost še ni, predsednica uprave pripomne, da bi se o tem lahko pogovarjali tam v mesecu marcu.

(bš, ep)

vipap videm krško
krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja