Skip to main content
V Posavju 29.9° C Sobota, 24. julij 2021
27.10.2020
21:29
Gradnja Nuklearne elektrarne Krško, Foto: arhiv ePosavje
Foto: arhiv ePosavje
Na današnji dan pred 50 leti so podpisali sporazum za izgradnjo Nuklearne elektrarne Krško.

27. oktobra 1970 podpisali sporazum o gradnji nuklearne elektrarne

"Jedrska energija kot novo odkritje na področju virov energije in simbol napredka"

KRŠKO Kot so v torek spomnili v Nuklearne elektrarni Krško, so na današnji dan pred 50 leti podpisali sporazum o gradnji nuklearne elektrarne. "Pred dobrimi petimi desetletji so zaradi rastoče porabe električne energije ob visoki gospodarski rasti v našem okolju iskali nove vire energije. Zaradi velikih ambicij, da takratna država postane gospodarsko in tehnološko razvita, so bile sprejete mnoge strateške odločitve. Jedrska energija je bila novo odkritje na področju virov energije in simbol napredka," so zapisali.

Leta 1996 je začel delovati raziskovalni reaktor Triga

Ob tem so spomnili, "da je v Sloveniji že leta 1966 začel delovati raziskovalni reaktor Triga. K odločitvi za uporabo jedrske energije so prispevali tudi znanstveniki in strokovnjaki, ki so sodelovali pri razvoju in raziskavah jedrske tehnike. Ti pionirji jedrske stroke so jedrsko energijo uspešno promovirali. Ob podpori lokalnega okolja sta tako Stane Kavčič, predsednik slovenskega izvršnega sveta, in Dragutin Haramija, predsednik hrvaškega, na današnji dan pred petdesetimi leti – 27. oktobra 1970 – podpisala sporazum o gradnji nuklearne elektrarne.

Do danes proizvedli 200 milijard kilovatnih ur električne energije

"58 let elektrike za oskrbo vseh slovenskih gospodinjstev"

Gradnja Nuklearne elektrarne Krško, ki se je začela spomladi leta 1975, je bila velika priložnost za uveljavitev domače industrije ter raziskovalnih inštitutov in univerz, da pokažejo svoje znanje z izpolnjevanjem visokih zahtev jedrske industrije. "Končana je bila prej kot v sedmih letih, kar je še vedno soliden dosežek v mednarodnem prostoru. Samo enajst let po podpisu sporazuma – 2. oktobra 1981  –  je NEK oddala prve kilovate v elektroenergetsko omrežje. Od takrat je proizvedla 200 milijard kilovatnih ur električne energije. Če bi to energijo porabili za oskrbo vseh slovenskih gospodinjstev, bi zadostovala za 58 let," ob tem dodajajo v NEK.

"Prihodnost bo električna in mora biti trajnostna"

Kot še izpostavljajo, "na trdnih temeljih, ki so jih pred desetletji postavili pionirji jedrske energetike, in doseženih rezultatih generacij, ki so sooblikovale uspešna desetletja nuklearke, gradimo prihodnost, ki bo električna in mora biti trajnostna."

(bš)

nuklearna elektrarna krško
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja