Skip to main content
Ponedeljek, 4. marec 2024
09.11.2021
17:36
Robert Golob, Martin Novšak
Foto: arhiv ePosavje
V ponedeljkovem popoldnevu nadzorniki GEN energije niso podprli predloga generalnega direktorja družbe Martina Novšaka, da na čelu družbe Gen-I nadaljuje dosedanji predsednik uprave Robert Golob.

Prepih na drugem energetskem stebru?

KRŠKO Kandidata za predsednika hčerinske družbe za trgovanje in prodajo električne energije predlaga GEN energija, soglasno pa ga mora nato potrditi skupščina dveh družbenikov – družbi GEN energije in GEN-EL. Skupščina Gen-I je sicer predvidena za torek, o razpletu te zgodbe pa je več v bolje obveščenih krogih vse več ugibanj. In zakaj je "zagorelo" v energetiki? 

GEN-EL 

Nadzorniki GEN energije so se pred dvanajstimi dnevi na izredni seji seznanili z informacijami poslovodstva GEN o nameravani prodaji deleža GEN-I v družbi GEN-EL, kar predstavlja manjšinski delež v celotnem lastništvu GEN-I. Kot so po seji sporočili iz GEN energije, "je po podrobni razpravi nadzorni svet soglasno ugotovil, da je bila namera o odsvojitvi deleža že zapisana v poslovnem načrtu družbe GEN-I za leto 2021, s katerim se je nadzorni svet seznanil novembra 2020. Ob tem nadzorni svet GEN ugotavlja še, da odprodaja lastniških deležev v GEN-EL ni mogoča brez potrditev in soglasij ostalih družbenikov GEN-EL, vključno s soglasji nadzornega sveta GEN energije ter uprave SDH. Brez soglasja države lastniške strukture GEN-I ni mogoče spreminjati in torej tudi ne privatizirati. S tem so ustrezno zaščiteni interesi družbe GEN energija in lastnika, države, ki so jasno izraženi v sprejetih razvojnih načrtih in v poslovnih načrtih družbe GEN energija."

Kako je sestavljena lastniška struktura družbe GEN-EL d.o.o.? Polovica je v lasti družbe GEN-I, ena četrtina je v lasti GEN energije, drugih 25% pa v lasti Elektra Ljubljana. 

Elektro Ljubljana  

V petek so s položaja predsednika uprave Elektra Ljubljana, podjetja za distribucijo električne energije, krivdno razrešili Andreja Ribiča. "Za to razrešitev, o tem sem prepričan, ni bilo razlogov. To bom dokazal na sodišču, saj bom po tem, ko dobim odločbo o razrešitvi, vložil izpodbojno tožbo na sklep nadzornega sveta," je v ponedeljek povedal Ribič in izpostavil imena, ki naj bi nanj posredno in neposredno pritiskali k odstopu. In kdo so to? Ribič pravi, da generalni sekretar SDS Borut Dolanc, minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec, uslužbenka Slovenskega državnega holdinga (SDH) Vanessa Grmek.

Davorin Dimič

Davorin Dimič in Jure Soklič?

Spletni portal 24ur.com poroča, "da naj bi predsednik nadzornega sveta GEN energije Cvetko Sršen, sicer član vladajoče stranke SDS in predsednik uprave Telekoma Slovenije, predlagal dve novi imeni, omenjata se Davor Dimič in Jure Soklič, ampak tudi tu nadzorniki niso bili soglasni, zato so sejo prekinili. Tako ni znano, koga bodo predlagali na skupščini, oziroma če ta sploh bo." Na spletnem portalu N1info.si pišejo, da omenjena sta predlagana kandidata in med drugim tudi, da naj bi bila blizu stranki NSi.

Obe imeni sta tako ali drugače povezani z nadzornim svetom GEN energije. Davorin Dimič (na fotografiji zgoraj) je bil član nadzornega sveta GEN energije do konca leta 2012, Soklič je eden izmed članov trenutne sestave nadzornega sveta. Dimič je bil leta 2010 na volitvah v občinski svet v Krškem vodilni kandidat liste Zares - Nova politika.

Dopolnjeno ob 17:35, 9. novembra 2021

Skupščina GEN-I "na podlagi obveznega navodila svojih nadzornikov ni potrdila predloga dveh novih kandidatov GEN energije za člane uprave GEN-I, in sicer g. Sokliča, v vlogi predsednika uprave GEN-I in g. Dimiča, v vlogi člana uprave GEN-I." > PREBERI VEČ

(bš, eP)

krško
energetika

Pridružite se nam

Zadnje novice