Skip to main content
Četrtek, 1. junij 2023
22.06.2022
15:10
Foto: Termoelektrarna Brestanica
V Termoelektrarni Brestanica so pri projektu drugega nadomestnega plinskega bloka PB7 v spomladanskem času nadaljevali z njegovim poskusnim obratovanjem, ki se je zaključilo v začetku junija 2022.

V Termoelektrarni Brestanica pridobili uporabno dovoljenje za PB7

Enoletno poskusno obratovanje so odredili s strani upravnega organa, to je Ministrstvo za okolje in prostor, ki je izdalo gradbeno dovoljeno in opravilo tehnični pregled plinskega bloka, so sporočili iz Termoelektrarne Brestanica. "Uspešno izvedeno poskusno obratovanje je eden izmed pogojev za pridobitev uporabnega dovoljenja. V sklopu poskusnega obratovanja so bile izvedene prve meritve hrupa, elektromagnetnega sevanja (EMS) in emisij snovi v zrak, odpravljene so bile tudi pomanjkljivosti, ugotovljene tekom tehničnega pregleda in poskusnega obratovanja."

V sklopu poskusnega obratovanja so izvajali tudi aktivnosti, vezane na pogodbo z dobaviteljem plinske turbine in generatorja, med katerimi izpostavljajo preverjanje funkcionalnih zahtev za plinski blok. "Preverjali smo zagon do polne moči, ponovni zagon po zaustavitvi turbine, test prevzema skočne obremenitve, test temnega zagona, test otočnega obratovanja in opravili druge teste, ki morajo biti izvedeni v sklopu pogodbenih testov." 

Kot še dodajajo iz Termoelektrarne Brestanica, se poskusno obdobje zaključuje s pridobitvijo uporabnega dovoljenja, ki ga je 14. 6. 2022 izdalo Ministrstvo za okolje in prostor.

(Termoelektrarna Brestanica, eP)

termoelektrarna brestanica

Pridružite se nam

Novice iz Posavja