Skip to main content
Nedelja, 14. april 2024
26.01.2021
08:34
Prisilna poravnava Papirnice Radeče končana
Grafika: ePosavje
Že skoraj štiri leta so trajale sodne obravnave, v katerih so družbe, povezane z nekdanjim prvim možem radeške papirnice želele sprožiti postopek prisilne poravnave družbe Radeče Papir d.o.o.

Prisilne poravnave radeške papirnice ne bo

Predlog za uvedbo prisilne poravnave vložili 9. marca 2017

RADEČE Strelski center Gaj (Pragersko), Strelski klub Central (Pragersko) in Interexpo Skupina (Hajdina) so upniški predlog za uvedbo prisilne poravnave vložili 9. marca 2017 in od vodstva radeške papirnice zaradi posojil terjale skoraj dva milijona evrov. Omenjene tri družbe so se nazadnje pritožile na sklep celjskega sodišča, a njihovi pritožbi ni ugodilo niti Višje sodišče v Ljubljani. Radeška papirnica tako odslej ni več v nobeni obliki omejena s prisilnimi insolvenčnimi predpisi.

Višje sodišče zavrnilo pritožbo in ugotovili, da so predlagatelji zlorabili svoje procesne pravice

Višje sodišče v Ljubljani je s sklepom opr.št. Cst 543/2020, 13. januarja 2021 ne le zavrnilo pritožbo predlagateljev zoper sklep o zavrženju predloga za prisilno poravnavo prvostopenjskega sodišča z 10. novembra 2020, pač pa so ugotovili tudi, da so predlagatelji zlorabili svoje procesne pravice in zoper družbo neutemeljeno podali predlog za začetek postopka insolventnosti, saj niso imetniki finančnih terjatev napram radeški papirnici. Finančne terjatve so bile namreč ustvarjene zgolj navidezno, s fiktivnimi krožnimi nakazili, odločitev sodišča podrobneje pojasnjujejo direktorji Radeče Papir Nova d.o.o. Mateja Kajzba, Leopold Povše in Tomaž Režun, ki izpostavljajo, da družba sredstev, ki jih je prikazala Rakuševa trojica, ni nikoli dejansko prejela.

Režun: "Verjetno si danes ne znamo predstavljati, kaj ta pomembna zmaga pomeni za našo dolino"

Tomaž Režun, direktor proizvodnje Radeče Papir Nova in radeški župan ob tem pravi, da je to zmaga vseh v podjetju. "Prav vsak doprinesel k tej pomembni zmagi. Vesel pa sem tudi, da se je zaupalo in verjelo vodstvu, da so poteze pravilne in da so naše trditve podkrepljene s trdnimi dokazi. Verjetno si danes niti ne znamo predstavljati, kaj ta pomembna zmaga pomeni za našo dolino, saj zadaj niso le plače zaposlenih, pač pa izid, kakršnemu smo bili priča v tem mesecu pomeni veliko, veliko več," dodaja Režun.

Sklep višjega sodišča v prehodnem postopku prisilne poravnave:

Obdobje od uvedbe postopka prisilne poravnave težavno in negotovo

Vse od marca 2017 dalje

Vsa sodna agonija, ki se je vlekla več let, pa seveda ni minevala brez posledic v gospodarskem smislu. Obdobje od vložitve predloga za začetek postopka prisilne poravnave, to je uvedbe postopka prisilne poravnave, je bilo težavno in negotovo vse od marca 2017 dalje. "Zakonodaja predpisuje številne omejitve pri poslovanju in poslovodstvu omejuje tudi njegove pristojnosti, zato so bile možnosti nadaljnjega razvoja družbe bistveno omejene," obžalujejo negativen vpliv dolgotrajnega sodnega postopka na gospodarske zmožnosti v Radeče Papir Nova d.o.o. 

Hvaležni poslovnim partnerjem

Po drugi strani pa v papirni proizvodnji ob Sopoti ne morejo mimo tega, da ne bi izrazili tudi hvaležnosti svojim poslovnim partnerjem, ki so težkim razmeram navkljub izkazali zaupanje največjemu zaposlovalcu v Radečah - četudi je bilo marsikaj pod velikim, negotovim vprašajem. Optimizma in vere v boljši jutri vodstvu radeške papirnice tako ob nedavni zmagi ne manjka.

Doroteja Jazbec

radeče

Pridružite se nam

Novice iz Posavja