Skip to main content
Torek, 5. december 2023
23.11.2021
08:55
Odlagališče NSRAO v Vrbini, Grafika: ARAO
Grafika: ARAO
Čeprav je za projekt odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov državni prostorski načrt narejen že leta 2009, se zdi, da se od tedaj ni kaj dosti premaknilo. A zdaj dobro kaže.

Tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja

KRŠKO A kot kaže, je Agencija za radioaktivne odpadke tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja, zato naj bi gradnja tega jedrskega objekta v najboljšem primeru stekla še letos ali v začetku naslednjega leta. Odlagališče bo namenjeno za slovensko polovico odpadkov, saj je Mednarodna komisija leta 2019 odločila, da skupna rešitev s Hrvaško trenutno ni mogoča.

Začetek gradnje konec leta ali v začetku naslednjega?

Projekt odlagališča nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov je trenutno v zaključni fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja, ocenjujejo na Agenciji za radioaktivne odpadke (ARAO). Direktor Sandi Viršek predvideva, da bi do konca leta ali v začetku naslednjega leta lahko začeli z gradnjo samega odlagališča.

Betonski silos

Trenutno potekajo razpisi za izbiro izvajalca za gradnjo, dodaja Viršek. "Gradil se bo en betonski silos, globine približno 55 metrov. Svetel premer silosa je premera dobrih 27 metrov." Poleg silosa bodo zgradili še tehnološki in upravno-servisni objekt.

"Lovimo zadnje trenutke, da to odlagališče izgradimo"

Podpora oz. potreba po projektu, za katerega je državni prostorski načrt narejen že od leta 2009, v preteklosti ni bila tako velika, zato se v tem času ni kaj dosti premaknilo. "Trenutno se kaže, da je potreba po tem, da Slovenija izpolni zahtevane državne pogodbe in začne s prevzemom odpadkov iz NEK v letih 2023 - 2025. Lovimo zadnje trenutke, da to odlagališče izgradimo in začnemo normalno odlagati odpadke," še pravi direktor ARAO.

"Šele danes se začenja aktivno dogajati"

"Vsekakor smo leta 2009  s sprejetjem Državnega prostorskega načrta vstopili v čas izgradnje tega objekta. Žal se vse do danes ni zgodilo nič kaj posebnega, šele danes se začenja aktivno dogajati in računam, da bo gradbeno dovoljenje pridobljeno kmalu in da bo potem lahko tudi začelo tudi na terenu nastajati to dolgo pričakovano odlagališče," je ob seji občinskega sveta v Krškem, na katerem so predstavili dogajanje v povezavi z izgradnjo odlagališča v Vrbini povedal krški župan Miran Stanko.

Poskusno obratovanje načrtujejo do konca naslednjega leta

Projekt izgradnje odlagališča ima dolgo brado. Letos je resorno ministrstvo potrdilo novo revizijo investicijskega programa, meddržavna komisija pa je ugotovila, da skupna rešitev s Hrvaško ni možna. V silos za shranjevanje bo šlo v globino v 990 betonskih zabojnikov. En silos zadostuje za slovenski del odpadkov iz medicine, raziskovanja in industrije. Poskusno obratovanje odlagališča sicer načrtujejo do konca leta 2023, v Nuklearni elektrarni Krško pa je že v teku projekt priprave odpadkov na odlaganje.

Vrbinski sosedje gradbeno dovoljenje nestrpno pričakujejo

Izdajo gradbenega dovoljenja za pričetek izgradnje že nestrpno pričakujejo v Nuklearni elektrarni Krško. Od leta 2023 do leta 2025 po Meddržavni pogodbi namreč sledi prevzem nizko- in srednjeradioaktivnih odpadkov slovenske in hrvaške strani. Po besedah predsednika uprave NEK-a so se aktivnosti po zadnjem srečanju meddržavne komisije že začele, koordinator je Nuklearna elektrarna Krško.

Gradnja naj bi trajala tri leta

Gradnja odlagališča naj bi trajala tri leta, s tem da bodo s šestmesečnim poskusnim obratovanjem najbrž začeli že nekaj prej. Vrednost projekta znaša 194 milijonov evrov, od tega naj bi 93 odstotkov zagotovil Sklad za razgradnjo NEK, 7 odstotkov pa proračun Republike Slovenije.

(eP)

odlagališče nsrao
krško
energetika

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja