Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
27.09.2019
09:50
Foto: ePosavje.com
V Nuklearni elektrarni Krško bodo v noči s ponedeljka na torek, 30. septembra na 1. oktober, z izklopom elektrarne iz elektroenergetskega omrežja in zaustavitvijo reaktorja začeli remont. Več:

Začetek remonta v Nuklearni elektrarni Krško

KRŠKO "Za nas se končuje še ena zmagovita sezona v svetovni ligi, v Ligi narodov, če hočete - če lahko tako imenujemo mednarodno organizacijo vseh operaterjev. Konec sezone pomeni za nas zaključek obratovalnega ciklusa 30, katerega lahko ocenimo kot izjemno uspešnega iz vseh zornih kotov," je začel predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško Stanislav Rožman.

"Uvrščeni smo v najvišji razred"

Kot je nadaljeval po nogometno, "smo v Ligi narodov ubranili naslov najvišjega rejtinga. z letošnjim varnostnim pregledom. Uvrščeni smo v najvišji razred, kar je za nas izjemen dosežek. Igra, ki se igra v tej ligi, se igra po mednarodnih pravilih in iz tega zornega kota je toliko bolj zahtevna."

"Steber zanesljive oskrbe z električno energijo"

Kot pravi Rožman, dokazujejo, da s stabilnim prispevkom proizvodnjo, zanesljivim in predvidljivim za oba elektroenergetska sistema Slovenija in Hrvaške predstavljajo ne samo steber zanesljive oskrbe z električno energijo, ampak istočasno tudi najčistejši vir proizvodnje električne energije.

V 30. gorivnem ciklusu proizvedli skoraj 4,5 teravatnih ur električne energije

Gorazd Pfeifer, vodja proizvodnje v Nuklearni elektrarni Krško, je povedal, da je elektrarna letos proizvedla skoraj 4,5 teravatnih ur električne energije. "Pripravili bomo novo sredico in nadaljujemo s proizvodnjo po remontu. Skoraj končan gorivni ciklus je drugi najboljši v zgodovini elektrarne, proizvedli smo skoraj 9 teravatnih ur električne energije. Imamo zelo nizki ogljični odtis, s tem smo prispevali, da je izpusta CO2 in ostalih plinov minimalno, oz. manj kot pa, če nas ne bi bilo," dodaja Pfeifer.

"Vse potrebne vdrževalne in operativne aktivnosti"

"Cilj remonta je, da izvedemo vse potrebne vzdrževalne in operativne aktivnosti. Ob tem bomo izvedli vse potrebne aktivnosti testiranja opreme, zamenjali bomo polovico jedrskega goriva in s tem zagotoviti nemoteno delovanje elektrarne v naslednjem gorivnem ciklusu," pa je povedal Mario Gluhak, tehnični direktor Nuklearne elektrarne Krško.

Delovanje v 30. gorivnem ciklusu

424 dni v pogonu

V 30. gorivnem ciklusu, ki se je začel po končanem remontu 1. maja 2018, je Nuklearna elektrarna Krško po podatki s 24. septembra 2019 v omrežje oddala 8,38 milijarde kilovatnih ur električne energije. Kot pravijo v NEK, je to 1,14 odstotka več, kot so načrtovali.

V noči s ponedeljka na torek začnejo nov remont

Redni remont, kompleksen kot vsi zadnji, se bo začel 1. oktobra 2019 z izključitvijo elektrarne iz elektroenergetskega omrežja in bo trajal predvidoma slab mesec.

Več kot 4000 delovnih nalogov

Kot je pojasnil tehnični direktor Mario Gluhak, imajo v elektrarni pripravljenih več kot 4000 delovnih nalogov. Tudi letos bo pri remontu sodelovalo več kot 1400 delavcev zunanjih izvajalcev iz Slovenije, Hrvaške ter izvajalci specifičnih del v jedrski industriji iz mednarodnega okolja.

Aktivnosti v tokratnem remontu:

  • zamenjava 56 gorivnih elementov s svežimi,
  • ultrazvočni in vizualni pregled gorivnih elementov sredice 31. ciklusa,
  • mehanska obdelava prirobnice reaktorske posode,
  • obsežen remont črpalke za odvod zaostale toplote,
  • remont turbinskih ventilov,
  • revizija elektromotorja reaktorske črpalke,
  • zamenjava ene proge varnostne baterije,
  • pregled opreme z metodo neporušnih preiskav,
  • kemično in mehansko čiščenje uparjalnikov,
  • barvanje notranjosti rezervoarja kondenzata.

V naslednjih dneh na ePosavje.com več o delovanju elektrarne

V naslednjih dneh bomo na naših straneh podrobneje predstavili faze nadgradnje elektrarne po Programu nadgradnje varnosti, v enem od zapisov se bomo dotaknili shranjevanju nizko in srednjeradioaktivnih odpadkov ter pogledali vlaganja v tehnološko nadgradnjo elektrarne.

(bš)

krško
nuklearna elektrarna krško
fotogalerija
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja