Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
30.09.2019
11:13
Foto: arhiv ePosavje
V Nuklearni elektrarni Krško bodo s ponedeljka na torek začeli z remontom, ob tem bo zaradi sproščanja pare iz sekundarnega dela elektrarne možen hrup.

Ob zaustavitvi bo občasno možen hrup

Prosijo za razumevanje

KRŠKO Kot so sporočili iz Nuklearne elektrarne Krško, bo ob zaustavitvi elektrarne, "v noči iz ponedeljka na torek in v torek do večera, možen hrup zaradi sproščanja pare iz sekundarnega – nejedrskega dela elektrarne, ker je treba odvajati višek toplotne energije. Prebivalce v okolici prosimo za razumevanje."

Zakaj pride do hrupa in izpusta pare?

Do hrupa in izpusta pare pride ob zaustavitvi elektrarne, ko je potrebno više toplotne energije odvesti.

Tudi pri segrevanju elektrarne

Postopek ponovijo tudi pri segrevanje elektrarne, na prehodu iz hladne do vroče zaustavitve, ko so doseženi delovni parametri primarnega kroga. Postopek segrevanja temelji na dodajanju toplotne energije s pomočjo dveh obratujočih reaktorskih črpalk in traja okvirno 24 ur. Ko so parametri doseženi, jih vzdržujejo tako, da se zagotavlja ravnotežje med dovajanjem in odvajanjem toplotne energije črpalk. Ker v tej fazi sekundarni sistemi še ne delujejo, se toplotna energija odvaja s pomočjo izpusta pare preko razbremenilnih ventilov na glavnih parovodih.

Puščanje pare slišno tudi ob približevanju vključitve v omrežje

Puščanje pare je slišno tudi v okolju elektrarne, ko se ta približuje vključitvi na omrežje in se opravljajo fizikalni testi reaktorja.

(bš)

nuklearna elektrarna krško
krško

Pridružite se nam