Skip to main content
V Posavju 9.1° C Ponedeljek, 25. oktober 2021
30.10.2019
08:31
NEK - končan remont
Foto: arhiv ePosavje
Nekaj pred 10. uro zjutraj je Nuklearna elektrarna Krško po pravkar končanem remontu v slovensko elektroenergetsko omrežje oddala prvih 34 MWh električne energije. Ob tem so zamenjali polovico goriva.

Preverjanje na nizki moči, potem postopno zviševanje

Remont v NEK 2019: Od 1. do 28. oktobra

KRŠKO Letošnji redni remont se je v Nuklearni elektrarni Krško začel 1. oktobra, v tem času pa so opravili menjavo jedrskega goriva, preventivna vzdrževalna dela in opravili deset večjih naložb s področja tehnološke nadgradnje. Kot so sporočili iz elektrarne, bodo po preverjanjih na nizki moči postopoma zviševali moč elektrarne.

Zamenjali skoraj polovico gorivnih elementov

Med remontom so 56 od 121 gorivnih elementov, ki bodo zagotavljali vir energije za prihodnje leto in pol, zamenjali s svežimi. V Nuklearni elektrari Krško so izvedli obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilno-regulacijske opreme, z več sto nadzornimi testi so preverili  sisteme, strukture in komponente.

Poleg zaposlenih je v remontu sodelovalo še več kot 1400 zunanjih sodelavcev

Vsa dela so vodili in nadzirali zaposleni v Nuklearni elektrarni Krško, pri njihovi izvedbi pa je poleg njih sodelovalo še več kot 1400 delavcev zunanjih izvajalcev iz Slovenije in Hrvaške ter izvajalcev specifičnih del v jedrski industriji iz mednarodnega okolja. "Kakovost remontnih del je nadzorovala Uprava Republike Slovenije za jedrsko varnost, spremljale pa so jih tudi pooblaščene organizacije," še dodajajo v NEK.

(bš)

nuklearna elektrarna krško
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja