Skip to main content
Petek, 12. april 2024
01.10.2020
10:42
Termoelektrarna Brestanica, sedmi blok
Foto: ePosavje.com
Poročali smo že, da je slovenska energetika priskočila na pomoč Nemčiji. Za poljudno razlago številk smo prosili izr. prof. Sebastijana Semeta s Fakultete za energetiko Univerze v Mariboru.

350 MW rezerve v elektroenergetskem sistemu

Za tri do štiri občine Krško

KRŠKO V Sloveniji imamo torej rezerve v elektroenergetskem sistemu za pol nuklearke, kar je 350 megavatov. Kaj to pomeni v praksi? Sebastijan Seme, izredni profesor na Fakulteti za energetiko Univerze v Maribor, pravi, da gre za trenutno moč 350MW, ki je Slovenija ponudila Nemčiji za zagotavljanje rezerve. "Gre približno za 40.000 gospodinjstev, to je nekako za tri do štiri občine Krško, če rečemo, da ima Občina Krško približno 9.000 gospodinjstev. Z drugimi besedami bi lahko omenili tudi to, da gre za polnjenje približno 7.000 električnih vozil, seveda s hitrimi polnilnicami."

Rezerva je nujno potrebna za vzdrževanja celotnega energetskega sistema Slovenije

Slovenija ima za 3500 MW inštaliranih kapacitet proizvodnje električne energije

Kakor nadaljuje Seme, ima "Slovenija inštaliranih kapacitet proizvodnje električne energije za 3500 MW, to pomeni dejansko teh 350 MW je 10% inštalirane moči. Seveda je pa ta rezerva nujno potrebna za zagotavljanje vzdrževanja celotnega energetskega sistema Slovenije in to je tudi zakonsko uvedeno z tercialno regulacijo frekvence."

"Ko je vetra dovolj, so jadralci zadovoljni. Ko ga primanjkuje, je potrebno vključiti motorje"

"Z drugimi besedami lahko rečemo za vetrne elektrarne, da je to kot za jadrnice in kot vemo, ko jadramo, ko je vetra dovolj, so vsi skiperji zadovoljni, ko pa vetra primanjkuje, pa je potrebno vključiti motorje. Enako je tudi pri tej rezervi, ki jo nekako Slovenija zagotavlja. Ko je nimamo, jo je potrebno vključiti, da lahko zagotavljamo ta vir energije."

Kaj pomeni, ko v NEK napišejo, da so proizvedli za 2,2 % več od načrtov?

Ob stabilnem in varnem delovanju Nuklearne elektrarne Krško lahko v njihovih rednih mesečnih poročil najdemo, da so v minulem mesecu proizvedli več od načrtov. Tako so v zadnjem septembrskem poročilu zapisali, da so avgusta proizvedli za 2,2 % več elektrike od načrtov, ko so v omrežje oddali 16.026,9 MWh električne energije, kar je dobrih 16 GWh električne energije.  Srednja letna proizvodnja hidroelektrarne Brežice je 161 GWh.

"Razmerja v proizvodnih količina so zelo velika"

Generalni direktor GEN energije, pod lastništvo družb iz njene skupine spada Nuklearna elektrarna Krško in vse hidroelektrarne na spodnji Savi, Martin Novšak pravi, "da so razmerja v proizvodnih količinah zelo velika. Hidroelektrarna proizvede nekje 60-krat manj električne energije kot jedrska. Jedrska elektrarna proizvede to elektriko zanesljivo in takrat, ko jo potrebujemo. To je neprimerljivo, ampak moramo vedeti, da so tudi fleksibilni viri pomembni."

"Fleksibilni vir so pomembni tudi zaradi oscilacije sonca"

"Fleksibilni viri so pomembni, tudi zaradi oscilacije sonca. Potrebno je izgraditi potrebno primerno kombinacijo. Jedrska zagotavlja tisti temelj ekonomije, zanesljivosti ter tudi ščiti varovanje okolja, tako prostor kot biotsko raznovrstno in bi morala biti na prvem mestu rešitev vseh okoljevarstvenih organizacija," dodaja Novšak.

(eP)

krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja