Skip to main content
V Posavju 5.1° C Sreda, 7. december 2022
09.07.2020
12:41
Sanacija odlagališča Čret Novi Marof
Foto: Xm studio: Kristijan Remenar
Ravnanje z odpadki predstavlja enega večjih izzivov za vsa evropska in svetovna mesta. Še posebej, ko gre za projekte sanacije in zapiranja odlagališč nenevarnih odpadkov. Več v nadaljevanju.

Sanacija odlagališča Čret v občini Novi Marof pri Varaždinu

Predviden rok za zaključek del je 6 mesecev

KRŠKO Sanacija enega takšnih odlagališč se bo v naslednjih dneh začela pri Varaždinu. Družba Kostak bo namreč v sodelovanju s podjetjem Opera Group sanirala odlagališče Čret v občini Novi Marof, pri Varaždinu na Hrvaškem.

Projekt je v veliki večini sofinanciran s strani Evropskega kohezijskega sklada

V ponedeljek sta predsednik uprave družbe Kostak d. d. Miljenko Muha in župan občine Novi Marof Siniša Jenkač podpisala pogodbo za sanacijo odlagališča Čret v vrednosti 1,3 milijona evrov. "Projekt je v višini 85 % sofinanciran s strani Evropskega kohezijskega sklada, predviden rok za zaključek gradbenih del je 6 mesecev," so ob podpisu pogodbe sporočili iz družbe Kostak d. d..

Župan občine Novi Marof Siniša Jenkač

Jenkač: "Upam, da bomo projekt izpeljali brez težav"

"Pri projektu sanacije odlagališče smo se srečevali s številnimi težavami"

"Upam, da bomo dela naredili brez težav, da bomo dela dobro nadzirali in projekt izpeljali brez problemov," je ob podpisu pogodbe povedal župan Novega Marofa Siniša Jenkač. Župan je ob tem dodal, da so se v zadnjih letih pri projektu sanacije odlagališča srečevali s številnimi težavami. "Po štirih letih smo težave uspeli prebroditi, prišli smo do faze podpisa pogodbe za sanacijo odlagališča in v naslednjih dveh do treh mesecih upam tudi do dokončnega zaprtja odlagališča."

Družba Kostak je v zadnjih letih izvedla že več sanacij odlagališč

Predsednik uprave družbe Kostak d.d. Miljenko Muha je ob podpisu pogodbe povedal, da je družba Kostak v sodelovanju s partnerskim podjetjem Opera Group na Hrvaškem že izvedla nekaj sanacij odlagališč in da bodo tudi dela v občini Novi Marof opravljena kakovostno. Muha ob tem upa, "da nam bo služilo tudi vreme, da bi lahko vsa dela dokončali v roku."

Na Hrvaškem: Mala Promina, Košambra, Jelinčići, Trema - Gmanje

Družba Kostak je sicer v zadnjih letih izvedla več podobnih sanacij odlagališč - med drugim so na Hrvaškem sanirali odlagališča Mala Promina pri Kninu, Košambra pri Poreču, Jelinčići pri Pazinu in Trema - Gmanje v občini Sveti Ivan Žabno, v Sloveniji pa so uredili tudi odlagališči v Logatcu in v Zalogu v občini Straža.

Odpadke so na to odlagališče shranjevali od leta 1963 do 2015

Ocenjujejo, da je na odlagališču okrog 184.000 m3 odpadkov

Kot pravijo na Občini Novi Marof, so na odlagališču Čret nenevarne odpadke shranjevali od leta 1963 do 2015. "V tem času odpadkov nismo odlagali na pravilen način. Odlagali smo jih na neurejeno odlagališče, na katerem niso bili v veljavi ukrepi, s katerimi bi zmanjšali vpliv odpadkov na okolje. Odpadne vode so nekontrolirano odtekale v podzemlje, na odlagališču ni bil zgrajen sistem za odvajanje odpadnih voda, prav tako pa odlagališče ni bilo ograjeno." Ob tem ocenjujejo, da je tam shranjenih okrog 184.000 m3 odpadkov, na skupni površini 29.786 m2.

"Več pozornosti bo potrebno nameniti izobraževanju o nastajanju odpadkov"

"Leta zbiranja in neprimernega shranjevanja odpadkov so nas pripeljale do velikih količin odpadkov. In da bi se izognili podobnim težavam v prihodnje, bo potrebno še več pozornosti nameniti izobraževanju o nastajanju odpadkov," je še povedal župan Jenkač.

Fotogalerija (Foto: Xm studio: Kristijan Remenar):

(bš)

krško
kostak krško
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja