Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
27.01.2022
09:35
Sodišče GEN-I, Krško
Foto: ePosavje.com
Na Okrožnem sodišču v Krškem se je ob 10. uri začel nov narok v povezavi s sodnim imenovanjem uprave družbe GEN-I. Po torkovi skupščini družbe odločitve o vodstvu ni bilo, znova je na potezi sodišče.

Na sodišču v Krškem znova o poslovodstvu družbe GEN-I

(15:03) Stojan Zdolšek (odvetnik GEN-I in GEN-EL)

"Naše stališče je, da naj sodišče imenuje samo enega začasnega poslovodja, Igorja Koprivnikarja, ki je popolnoma politično nevtralen, nima politične agende in je v zelo dobrih odnosih z vsemi deležniki. Na ta način bi se zagotovilo normalno poslovanje družbe do imenovanja novega poslovodstva, ki bi ga imenovala družbenika na skupščini. Naš predlog je, da ta mandat traja največ eno leto," je novinarjem pojasnil odvetnik GEN-I in GEN-EL Stojan Zdolšek.

POLITIČNO PREDARSTVO "Problem, ki ga mi vidimo in ki ga imamo je... Imamo dva koncepta. Naš koncept je korporativen, kjer se zavzemamo za interese GEN-I-ja na način, da bi ta družba lahko poslovala brez političnih vplivov. Na drugi stran imamo koncept, ki je drugačen, podprt s političnimi interesi. Ta koncept imenujemo političnega predatorstva in je zelo težko doseči kompromise med tema dvema kompromisoma," dodaja Zdolšek.

SOGLASNI DOGOVORI, POLITIČNI PRITISKI In še, "kakorkoli delaš kompromise, prideš do tega, da poklekneš pred političnimi pritiski. In ti niso v interesu družbe, ki je koncipirana tako, da se morata dva družbenika soglasno dovoriti. To se je v teh družbi dogajalo vseh 15 let, poslovodstva so se dogovarjala soglasno. Samo v tem času to ni več mogoče. Po našem mnenju je to absolutno nesprejemljivo, družbenika se bosta morala slej ko prej dogovoriti. Za tak čas je zadosti en poslovodja in s tem je zadoščeno Zakonu o gospodarskih družbah, ki zahteva, da imajo družbe z omejeno odgovornostjo najmanj enega poslovodjo."

O TENZIJAH IN POZICIJAH Zdolšek je še povedal, da je bil odziv GEN energije "političen. Trdijo, da poskušamo samo zavlačevati, da pride do volitev. In da bo nov državni zbor in da bomo obdržali pozicije. Z odstopom dr. Roberta Goloba smo šteli, da bodo politične tenzije popustile in je možnost, da postavijo poslovodjo, ki nima nobene politične agende. In to je dr. Koprivnikar, ki je zgolj strokovnjak, brez katerega si GEN energija težko predstavlja poslovanje. Celo več, dr. Koprivnikar je bil s stališča GEN energije primeren kandidat. Celo gospod Novšak mu je pred časom ponudil, da prevzame predsedstvo in celo mandat, da si sam sestavi poslovodstvo. To je bilo tik preden je bilo, bom rekel političnega spopada, napada na dr. Goloba."

(14:45) Na sodišču tudi danes brez odločitve

Na Okrožnem sodišču v Krškem tudi v drugo ni prišlo do odločitve o poslovodstvu družbe GEN-I. Po naših informacijah so odvetniki družbe GEN-I danes predlagali imenovanje enočlanske uprave pod vodstvom Igorja Koprivnikarja, medtem ko GEN energija vztraja s štiričlansko upravo v sestavi Martin Novšak, Jure Soklič, Igor Kržan in Primož Stropnik. Odločitve o novem poslovodstvu tako v januarju zagotovo še ne bo.

(10:45) Sodno imenovanju uprave GEN-I

Na Okrožnem sodišču v Krškem se je ob 10. uri začel nov narok v zadevi predloga za imenovanje poslovodstva družbe GEN-I. Zastopnik GEN energije Aleš Avbreht je pred narokom dejal, da "si je sodišče vzelo čas, da razmisli, zdaj bomo pa videli, kaj bo danes povedalo." Povedal je še, da si prizadevajo za čimprejšnjo odločitev, interes GEN-i-ja je, da ima poslovodstvo.

"Bomo videli, kaj ima še druga stran in kako se bo odločilo sodišče"

"Kaj več težko povem, ker bomo videli, kaj ima še druga stran za povedati in kako se bo odločilo sodišče." Pred obravnavo je bil redkobeseden tudi odvetnik Stojan Zdolšek, zastopnik GEN-I, ki ni želel dajati izjav. "Bom po obravnavi dal izjavo," je povedal ob prihodu na sodišče.

(eP)

energetika
krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja