Skip to main content
Nedelja, 3. marec 2024
09.09.2021
16:54
Vipap Videm Krško, zastoj del
Foto: ePosavje.com
Teden dni je do skupščine družbe Vipap Videm Krško, na kateri bodo delničarji odločali o nadaljevanju proizvodnje v krški papirnici. Sindikat ob tem na pomoč kliče vodstvo občine in ministra.

Na pomoč kličejo vodstvo občine in ministra za gospodarstvo

KRŠKO V Konfederaciji sindikatov Slovenije Pergam in sindikatu podjetja Vipap Videm Krško na pomoč kličejo vodstvo občine Krško in ministra za gospodarstvo. Tako je razvidno iz izjave za javnost, ki so jo v sredo poslali na Občino Krško, županu, Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo ter ministru Zdravku Počivalšku.

Za nujno potrebna sredstva so izvedeli v avgustu

"Sindikat je bil z dejstvom, da družba nujno potrebuje sredstva za dokapitalizacijo, seznanjen šele na sestanku v mesecu avgustu, do katerega je prišlo na zahtevo sindikata. Žal niti poslovodstvo, niti člani nadzornega sveta, niso prej opozarjali sveta delavcev in sindikata na razmere, ki so pripeljale do zaustavitve proizvodnje, objektivnih informacij pa praktično ni bilo ali pa so bile skrajno skope," pravijo v pismu.

"Morebitna trajna zaustavitev bi imela katastrofalne posledice"

Kakor dodajajo, je "družba Vipap Videm Krško izjemno pomemben zaposlovalec na območju Krškega, od proizvodnje v podjetju je odvisnih bistveno večje število prebivalcev bližnje in daljne okolice, po naših ocenah okoli 1.500, ki so s svojo zaposlitvijo neposredno ali posredno vezani na obratovanje podjetja. Morebitna trajna zaustavitev proizvodnje bi zato imela katastrofalne posledice za to območje in bi veliko število delavcev pahnila v socialno stisko."

Sporočilo v izvirniku:

V Sindikatu podjetja Vipap Videm Krško in v KSS PERGAM z veliko zaskrbljenostjo spremljamo zaustavitev proizvodnje v družbi, ki traja že vse od meseca julija. Kljub temu, da podjetje zaenkrat skladno z zakonom in kolektivnimi pogodbami poravnava obveznosti do zaposlenih, je tudi iz zadnjega obvestila vodstva zaposlenim in poslovnim partnerjem jasno razvidno, da podjetje za nadaljevanje proizvodnje nujno potrebuje dodatna sredstva. Seveda je z nadaljevanjem proizvodnje povezana tudi ohranitev delovnih mest zaposlenih v družbi.

Sindikat je bil z dejstvom, da družba nujno potrebuje sredstva za dokapitalizacijo, seznanjen šele na sestanku v mesecu avgustu, do katerega je prišlo na zahtevo sindikata. Žal niti poslovodstvo, niti člani nadzornega sveta, niso prej opozarjali sveta delavcev in sindikata na razmere, ki so pripeljale do zaustavitve proizvodnje, objektivnih informacij pa praktično ni bilo ali pa so bile skrajno skope. Zagotovo je stanje, v katerem je danes podjetje, deloma mogoče pripisati gospodarskim razmeram, povezanih z epidemijo, kljub temu pa dvomimo, da je to edini razlog in je del odgovornosti zelo verjetno mogoče pripisati tudi poslovnim odločitvam poslovodstva in prepoznemu ukrepanju nadzornega sveta.

Družba Vipap Videm Krško je izjemno pomemben zaposlovalec na območju Krškega, od proizvodnje v podjetju je odvisnih bistveno večje število prebivalcev bližnje in daljne okolice, po naših ocenah okoli 1.500, ki so s svojo zaposlitvijo neposredno ali posredno vezani na obratovanje podjetja. Morebitna trajna zaustavitev proizvodnje bi zato imela katastrofalne posledice za to območje in bi veliko število delavcev pahnila v socialno stisko.

Sindikat je že na sestanku s poslovodstvom upravo pozval, da stori vse, da najde rešitev, ki bom omogočila čimprejšnje nadaljevanje proizvodnje v družbi. Očitno se dokončna odločitev glede nujno potrebne dokapitalizacije pričakuje 16.9.2021. Tudi zato pozivamo lastnike družbe Vipap Videm Krško, da zagotovijo potrebna sredstva za dokapitalizacijo družbe in omogočijo nadaljevanje obratovanja ter potrebne investicije, prav tako pa pozivamo vodstvo Občine Krško in Ministrstvo za gospodarstvo, da se aktivno vključijo v reševanje nastale situacije in storijo vse, kar je v njihovi moči, da v okviru svojih pristojnosti pri tem pomagajo, zlasti pri vzpostavitvi pogojev za ohranitev delovnih mest in nadaljevanje proizvodnje. Prepričani smo, da si niti država, niti lokalna skupnost, ne bi smeli privoščiti izgube delovnih mest v družbi Vipap Videm Krško ter znanja in izkušenj zaposlenih v podjetju, ki skozi različna zahtevna obdobja deluje že več kot 80 let

Metka Rasinec
predsednica Sindikat podjetja Vipap Videm Krško l.r.

Jakob Počivavšek
predsednik KSS PERGAM l.r.

Nenadaljevanje proizvodnje? "To bi bilo za to okolje slabo"

"Lahko pa se zgodi, da bo prišlo do odločitve, da podjetje ne nadaljuje več s svojo dejavnostjo. To bi bilo za to okolje slabo. Znano je, da je v tem podjetju zaposlenih okrog 300 ljudi. Plus tega je od tega podjetja odvisnih še nekaj drugih, tako da lahko smatramo, da je dejansko na podjetje Vipap vezanih približno 500 zaposlenih," je že prejšnji konec tedna za ePosavje.com povedal krški župan Miran Stanko in dodal, da bi to pomenilo motnje na trgu dela in težave za vse tiste, ki so tam že dolga leta zaposleni. > PREBERI VEČ

(bš, eP)

krško
vipap videm krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja