Skip to main content
Ponedeljek, 4. marec 2024
18.11.2021
07:01
Golob, GEN-I
Foto: V ŽIVO / STA
Ob 13. uri bo svoje videnje dogodkov v torek, ko je zasedal nadzorni svet GEN energija in predlagal novega predsednika uprave družbe GEN-i, povedal Robert Golob, dosedanji predsednik uprave.

Robert Golob o odločitvi nadzornikov GEN energije

LJUBLJANA "V zadnjih tednih smo priča politično motiviranim posegom v kadrovanje ter korporativno upravljanje mednarodno uspešnega podjetja," so sporočili iz družbe GEN-I in najavili novinarsko konferenco predsednika uprave Roberta Goloba, ki mu danes poteče mandat. V torek so zasedali nadzorniki družbe GEN energija in predsedniku uprave GEN energija Martinu Novšaku podali obvezno navodilo, da za predsednika uprave GEN-I imenuje - samega sebe.

Izjava za medije (Video: STA):

Golob: "Skupščina ni bila uspešna pri imenovanju uprave"

"Skupščina ni bila uspešna pri imenovanju uprave. Nove uprave nimamo, o upravi bo odločalo sodišče," je v uvodu novinarske konference po končani skupščini družbe GEN-I povedal predsednik uprave Robert Golob, ki mu danes poteče mandat na čelu družbe z več kot 500 zaposlenimi. "Predlog lahko podajo družbeniki in uprava. Predlagali bomo sodišču za kontinuiteto. Kako se bo odločilo sodišče, je na njih. Verjamem, da bo zanimiv sodni precendens."

O kandidatu, ki je moral predlagati samega sebe

O torkovi večerni seji nadzornikov GEN energije pod vodstvom predsednika Cvetka Sršena (predsednik uprave Telekoma Slovenije in nekdanji kandidat stranke SDS za župana občine Krško), Golob pravi, da so se na seji predstavili kandidati. "Edina predstavitev je bila uprave pod mojim vodstvom. Našli so kandidata in mu dali obvezno navodilo, da mora kandidirat. In tak predlog je bil danes na skupščini, predlog ni bil potrjen."

Novšak, Golob, GEN energija

O seji nadzornega sveta GEN energije

Soklič umaknil kandidaturo za predsednika uprave

"Edina predstavitev uprave je bila pod mojim vodstvom. Potem je bila predstavitev skupaj z razvojnim načrtom ponovno zavrnjena. Potem so še malo sejali in našli kandidata, ki so mu dali navodila, da mora kandidirati. In to je bil gospod Martin Novšak, predsednik uprave GEN energije. In tak predlog je bil danes na skupščini in na koncu ni bil potrjen," je dodal Golob.

O kadrovanju

Jure Soklič je bil predlagan kot član uprave, a je tako Golob, še pred tem umaknil kandidaturo za predsednika uprave. "Govoril bom v svojem mnenju. Martin Novšak je izjemen strokovnjak in izjemen človek. Je pa res, da vsak človek je rojen za nekaj. Zagotovo za vodenje zelene transformacije v Sloveniji za naslednjih 10 let nekdo, ki je izrazito usmerjen v eno tehnologijo - jedrsko, mogoče ni najbolj primeren kandidat. In so ga s tem, da bo danes kandidiral, seznanili ob polnoči. In mu dali navodilo, da mora kandidirati. Moje osebno mnenje je, da je to popolnoma neresno. V celoti. Tak način kadrovanja. Ni pa bil to seveda razlog nadzornikov. Nadzorniki so ugotovili, da v resnici, ker je prišlo do spremembe v zadnji minuti (GEN energija je dala ponovno isti predlog na nadzorni svet. Predlog, ki ga je uprava podala, je bil sedanja uprava GEN-I v katero pride gospod Soklič kot član uprave in ki je umaknil kandidaturo za predsednika."

O predlogih za upravo GEN-I

Nadzorniki se s tem predlogom niso strinjali in podali svoj predlog, ki pa, tako Golob, ni bil usklajen. "Podali so nepopoln predlog. Predlog z g. Martinom Novšakom je bil tudi formalno in tudi zaradi tega je bil zavrnjen," pravi Golob. "Nadzorniki GEN energije so sprejeli sklep, ki so nam danes predstavili, da kandidatura velja samo v primeru, ko sta druga dva člana natančno tista, ki sta že bila kandidata. In sta umaknila soglasji v tej zasedbi. In zato pravim, da je bila uprava nepopolna."

 

(bš, eP)

energetika
video

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja