Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
03.10.2019
11:43
Grafika: ePosavje
Po ponedeljkovi seji meddržavne komisije o NEK je na drugi strani meje kar živahno, v glavni vlogi pa njihov minister za zaščito okolja in energetiko Tomislav Čorić. Tokrat bi pristavil lonček k NEK2.

"Mislim, da bi morala biti Hrvaška zainteresirana za uvoz električne energije"

Po poročanju televizije N1 je že omenjeni Čorić komentiral hrvaško možnost sodelovanja v projektu mogoče izgradnje drugega bloka Nuklearne elektrarne Krško. "Glede na dejstvo, da v tem trenutku glede na hidrometeorološke razmere uvozimo od 35 do 50% električne energije, mislim, da bi Hrvaška morala biti zainteresirana za uvoz električne energije, oz. za vsak novi megavat električne energije in naša energetska strategija podpore obnovljivim virom električne energije gre v tej smeri," je povedal minister za zaščito okolja in energetiko Tomislav Čorić.

"Prihajajoči meseci in leta bodo odprli tudi ta vprašanja"

"Če/ko bo druga stran morebiti predlagal sodelovanje na to temo, mislim, da bi bilo potrebno razmisliti. Ne poznam kakšna je vrednost in na kakšen način to Slovenci mislijo narediti, a mislim, da bodo prihajajoči meseci in leta odprli tudi ta vprašanja. Takšni projekti so ponavadi finančno zelo zahtevni, govorimo o milijardah evrov in po pravilu se urejajo v partnerstvu," dodaja Čorić. Ob tem še pove, da je vprašanje partnerja v projektu zelo zanimivo, v trenutno delujočem formatu pa bo elektrarna obratovala do leta 2043.

V projekt odlagališča ne bi šli, v NEK 2 pač

Prav omenjeni Čorić je bil v središču pozornosti že v ponedeljek in torek, ko je na srečanju meddržavne komisije na Bledu na vprašanje skupnega odlagališča nizko in srednjeradioaktivnih odpadkov slovenski strani ponudil košarico, v torek je hrvaškim novinarjem ponudil odgovor, da imajo v načrtu izgradnjo svojega odlagališča v Čerkezovcu ob meji z Bosno in Hercegovino - ter nikjer drugje.

(bš)

nuklearna elektrarna krško
krško

Pridružite se nam

Zadnje novice