Skip to main content
V Posavju 1.9° C Torek, 28. marec 2023
14.04.2021
11:53
Nuklearna elektrarna Krško, oktober 2019
Foto: arhiv ePosavje
V Jedrski elektrarni Krško gradijo suho skladišče izrabljenega jedrskega goriva in gre za projekt, ki so ga v sklopu lastne varnostne nadgradnje pričeli izvajati s prvim marcem.

Izgradnja suhega skladišča za izrabljeno jedrsko gorivo

KRŠKO V Nuklearni elektrarni Krško so kot enega projektov tehnološke nadgradnje elektrarne v zadnjih letih izpostavili izgradnjo suhega skladišča za izrabljeno jedrsko gorivo.

Z gradnjo so začeli 1. marca, projekt ni vezan na remontno obdobje

"Vzporedno z remontom se v Jedrski elektrarni Krško gradi suho skladišče za izrabljeno jedrsko gorivo. Ta projekt se je začel izvajati s 1. marcem, ni vezan na remontno obdobje. Potekal bo skozi vse leto in naslednje leto, tako da smo zadovoljni, da smo pravočasno oz. v okviru načrtovanega časa pridobili gradbeno dovoljenje, in da je ta aktivnost tekoče stekla. Poudaril bi še pozitiven vidik tekoče, afirmativne, konstruktivne podpore upravnih organov, predvsem Uprave za jedrsko varnost, ki spremlja vse naše aktivnosti s potrebnimi dovoljenji," je ob tem povedal Stane Rožman, predsednik uprave Nuklearne elektrarne Krško.

Gradbena dela, ki so jih pričeli s prvim marcem, bodo potekala v letošnjem in naslednjem letu. Rožman ob tem dodaja, da so v jedrski elektrarni zadovoljni, da so pravočasno oz. v okviru načrtovanega časa pridobili gradbeno dovoljenje in da so dela tekoče stekla.

Prva pošiljka vsebnikov je že na območju elektrarne

Za kakšen objekt gre? "Pri suhem skladišču gre za, kot samo ime pove, skladišče izrabljenega goriva, ki ne potrebuje hladilnega medija, kot je to običaj v obstoječem bazenu – torej medija voda – ne potrebuje torej cirkulacije, tega medija s črpalkami, ne potrebuje virov električne energije. Skratka gre za pasiven objekt, znotraj katerega poteka hlajenje goriva z naravno cirkulacijo zraka. Seveda je gorivo nameščeno v posebnih za to pripravljenih vsebnikih," je povedal Rožman. In dodal, da je prva pošiljka teh vsebnikov že na elektrarni, "ostali se izvajajo in bodo dobavljeni iz Združenih držav Amerike, s strani izvajalca, ki je naš pogodbeni partner."

Varnostna nadgradnja

Kot pravi predsednik uprave NEK, je izgradnja tega skladišča varnostna nadgradnja. "Predvsem gre tukaj za varnostni vidik, kajti pasivno skladišče, suho skladišče, je neprimerno varnejše od obstoječega, kar je pokazala nesreča na Japonskem in to je ena od lekcij, ki smo jo vzeli in skušamo te stvari popraviti in spraviti na drugo raven varnosti."

(eP)

nuklearna elektrarna krško
krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja