Skip to main content
V Posavju 32.2° C Ponedeljek, 27. junij 2022
28.05.2020
12:10
Nizka hidrologija na posavskih hidroelektrarnah
Foto: arhiv ePosavje
V družbi GEN energija, ki združuje spodnjesavske hidroelektrarne in Savske elektrarne Ljubljana se letos soočajo z zelo nizkimi hidrološkimi razmerami, sušne razmere namreč vplivajo na pretoke rek.

Zelo nizka proizvodnja elektrarn na celotni Savi

KRŠKO Sušne razmere namreč vplivajo na pretoke rek in posledično na manjšo proizvodnjo elektrike iz hidroelektrarn. Kakšen je njihov vpliv na delovanje verige spodnjesavskih hidroelektrarn?

Letos je še posebej izstopal mesec april

V letošnjem letu beležijo eno od najslabših hidrologij v zgodovini delovanja elektrarn na Savi, pravi Martin Novšak, generalni direktor GEN energije, še posebej odstopa mesec april. "Če normalno beležimo pretoke na Savi okoli 250 m3 na sekundo v aprilu, po navadi še več, smo letos beležili komaj 84 m3 na sekundo, kar pomeni izredno nizko proizvodnjo na celotni Savi in seveda tudi obratovanje hladilnih stolpov v NEK-u in s tem precej nižjo proizvodnjo električne energije," pove Novšak.

Poraba električne energije je bila nižja

A še vedno so jo morali določen del uvoziti

Na vprašanje, kaj to pomeni za ceno električne energije, Novšak odgovarja, "zaradi ukrepov koronavirusa je letos poraba nižja, tako da dejansko smo zmanjšali uvoz električne energije tudi zaradi zmanjšane porabe in je nam hidrologija pravzaprav šla v to smer. Poleg tega so bili tudi planirani remonti v termoelektrarnah, predvsem Šoštanja, zato pravzaprav smo morali še vedno uvoziti določen del energije. K sreči pa seveda je nuklearka obratovala stabilno, na polni moči, celo nekoliko presegla svojo proizvodnjo v tem času in smo na tak način zagotavljali zanesljivo oskrbo odjemalcem z električno energijo."

Veliko uvoza električne energije iz vzhodne Evrope

Večina energije, ki so jo uvozili, je iz termoobjektov – bodisi na plin bodisi na premog. "Zelo veliko se uvaža iz Bolgarije, Romunije, včasih tudi iz Ukrajine, da se pravzaprav napolni to potrebo po električni energiji v srednji Evropi," je še povedal sogovornik.

Zelo velik padec porabe v turizmu in hotelirstvu

Ob tem zaznavajo kar precejšnji padec porabe , predvsem v gospodarskem odjemu, zato je bilo uvoza relativno malo. "Mi beležimo v aprilu nekje od 5% do 8% večjo porabo v gospodinjstvih, kot bi sicer bila v tem času, v tem obdobju. Zelo velik padec je v turizmu, hotelirstvu. V gospodarstvu je bil padec na splošno nekje 15% do 20%," doda Novšak.

(eP)

hidroelektrarne
brežice
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja