Skip to main content
Četrtek, 22. februar 2024
01.02.2021
11:14
Termoelektrarna Brestanica, TEB7
Foto: arhiv TEB
Na projektu izgradnje sedmega bloka Termoelektarne Brestanica so v četrtek, 28. januarja, zabeležili nov mejnik, saj so plinski blok 7 (PB7) uspešno sinhronizirali v elektroenergetsko omrežje.

Uspešna sinhronizacija z elektroenergetskim omrežjem

Zaključujejo projekt izgradnje sedmega plinskega agregata

KRŠKO V Termoelektrarni Brestanica zaključujejo projekt izgradnje novega nadomestnega plinskega agregata PB7, ki bo skupaj s šestim nadomestil stare plinske bloke, moči 3 x 23 MW, iz leta 1974. Šesti plinski blok ima moči 53 MW, sedmi pa 56, skupaj tako 109 MW moči, s pričetkom obratovanja sedmega plinskega blok pa bodo v Termoelektrarni imeli instaliranih 406 MW nazivne moči.

Prvi vžig sredi januarja, sinhronizacija z omrežjem 28. januarja

Tako so na projektu izgradnje novega plinskega bloka decembra zaključili interne tehnične in komisijske preglede posameznih tehnoloških sistemov ter izvedli hladna testiranja opreme in tehnoloških sistemov. Sredi lanskega decembra so izvedli teste zagonskega motorja plinske turbine, prvi vžig turbine z zemeljskim plinom pa so opravili sredi januarja 2021. "Ves ta čas so se izvajala vroča testiranja opreme. Novi plinski blok PB7 je bil v četrtek, 28. januarja 2021, uspešno sinhroniziran z omrežjem," dodajajo v Termoelektrarni Brestanica.

V elektroenergetski sistem oddali prve kilovatne ure iz novega bloka

V petek, 29. januar 2021, tako nadaljujejo testiranja plinskega bloka PB7, kjer je v teku izvajanje obremenilnih testov. Kar pomeni, da bodo plinskemu bloku PB7, ki je sinhroniziran z omrežjem, postopoma dvigovali izhodno moč, vsake štiri ure za 25 %. "S prvo sinhronizacijo in pričetkom obremenilnih testov so bile v elektroenergetski sistem Slovenije oddane tudi prve kilovatne ure električne energije. Po zaključku obremenilnih testov se bodo v naslednjih dneh pričela še testiranja z uporabo dizelskega goriva," pravijo v sporočilu.

Marca tehnični pregled, po poskusnem obratovanju v pridobitev uporabnega dovoljenja

In kot dodajajo v Termoelektrarni Brestanica, bodo obremenilne in funkcionalne teste izvajali vse do tehničnega pregleda, ki ga načrtujejo v marcu 2021. V sklopu poskusnega obratovanja, ki bo sledilo tehničnemu pregledu, bodo izvedli garancijske meritve za ugotavljanje skladnosti tehničnih in ekoloških parametrov. "Po uspešno zaključenem poskusnem obratovanju bomo pridobili uporabno dovoljenje," so še sporočili.

(bš)

termoelektrarna brestanica
krško
energetika

Pridružite se nam

Zadnje novice

Novice iz Posavja