Skip to main content
Torek, 16. april 2024
25.01.2022
10:22
Golob, 24. januar 2022
Foto: ePosavje.com
Zadnji januarski teden je v znamenju družbe GEN-I in njenega, zdaj že nekdanjega predsednika uprave, Roberta Goloba. V ponedeljek v Ljubljani o rezultatih v 2021, v torek skupščina, v sredo sodišče.

Novinarska konferenca GEN-I o poslovnih rezultatih v letu 2021:

(12:22) Drugi blok JEK2

"Jedrska energija ima v načrtu za razogljičenje, ki smo ga pripravili v GEN-I, svoje mesto," na vprašanje ali podpira gradnjo bloka JEK2. "V tem času, ko se bodo drugi ukvarjali z drugim blokom, se bo GEN-I ukvarjal s soncem. Jedrski strokovnjaki morajo pripraviti poslovni načrt za drugi blok. Šele, ko bo poslovni načrt pripravljen, verificiran s strani tujih mednarodnih strokovnjakov in ko bomo imeli vse stroške, celotno časovnico gradnje, ali je drugi blok ustrezna za Slovenijo. (...) Sem podpornik jedrske energije, sem podpornik obstoječe jedrske elektrarne. Ali smo v stanju postaviti drugi blok, ki bo primerljiv z obstoječim po vprašanjih ekonomike, sprejemljivosti, časovnic, tega še ne vemo. Jaz si želim, da bo tako. Če se bo tako izkazalo, bom za. Smo še enih pet let od tega, da bi vse te podatke imeli. In dokler jih nimamo, je to vse enostavno divja špekulacija. Odločitev še ne more biti sprejeta. Lahko bo sprejeta takrat, ko bomo imeli podatke. Danes jih še nimamo. Imamo pa vse podatke o soncu."

(12:16) O menjavi na GEN energiji

MOGOČA, A PRECEJ DIVJA ŠPEKULACIJA Na vprašanje, ali bi imenovanju Martina Novšaka na vrh GEN-I sledila menjava na GEN energiji Golob odgovarja, da je to mogoča špekulacija, ampak je precej divja. "Nisem tisti, ki o tem odloča. To se morate obrniti na koga drugega."

(12:09) O torkovi skupščini družbe

O ČUDNIH KORISTIH IN KANDIDATIH Z IMENOM IN PRIIMKOM "Nimam popolnoma nobenega oblastila o glasovanju in odločanju o novi upravi od 17.  novembra dalje. Moje osebno mnenje je, da si nihče v GEN-I ne želi politično nastavljene uprave. To sem prepričan. Lahko si želim, da bo jutri na skupščini kandidati imeli ime in priimek, vizijo razvoja podjetja, za katero bodo stali in ki bo v korist podjetja. In ne bo v korist nekoga tretjega. Ali pa celo kakšne čudne koristi. Če se bo to zgodilo, potem je jutri vse mogoče."

(11:50) "V naslednji upravi ne bom sedel"

Golob je med drugim povedal tudi, da v naslednji upravi GEN-I ne bo sedel. "Umaknil sem soglasje za imenovanje v poslovodstvo," je dodal pred sredino odločitvijo na Okrožnem sodišču v Krškem. To bi lahko pomenilo tudi, da bi na sodišču uspel predlog nadzornega sveta GEN energije in predsednika Cvetka Sršena, da vodenje družbe GEN-I začasno prevzame Martin Novšak.

O KANDIDATURAH "Ne bom več kandidiral za predsednika uprave GEN-I, ker bom kandidiral kje drugje. Ko bo čas."

O SVOJI PLAČI IN NAGRADI "V celoti se odpovedujem nagradi iz naslova uspešnosti poslovanje GEN-I v letu 2021 v korist humanitarnih organizacij." Napis na projekciji nad nekdanjim predsednikom uprave GEN-I. V nadaljevanju je povedal, da je znesek razdelil med devet humanitarnih organizacij.

(11:20) Spoštovanje, plače, delovna mesta

O SPOŠTOVANJU Po spoštovanju, ki ga uživamo med našimi kolegi, smo v Evropi na 2. mestu. Ker imamo poštene dobre prakse in se tega držimo že 20 let. Zakaj je GEN-I najboljše energetsko podjetje?

O PLAČAH IN NOVIH DELOVNIH MESTIH "V enem  letu smo zaposlili 100 sodelovcev. Z vidika tega, kolikor nam trg omogoča, bi jih lahko zaposlili še več. Dodatno vrednost na zaposlenega smo z 100.000 dvignili nad 250.000 evrov. Več kot 50% je pri nas zaposlenih mlajših od 35 let. Več kot 80% ima pri nas 6. ali višja stopnjo izobrazbe. To so temelji, na katerih gradimo."

O SONČNIH ELEKTRARNAH "V tem času smo uspeli več kot 3300 sončnih elektrarn v Sloveniji, za gospodinjstva. To so elektrarne, ki bodo lastnikom omogočili, da bodo vse krize preveslali brez problemov. Postali so energetsko neodvisni. V tem času smo podpisali za 80 MW pogodb, samo v lanskem letu za 50 MW pogodb. V Sloveniji smo podpisali pogodb za skoraj 50 MW sončnih elektrarn." 

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(11:12) "Tri milijarde smo realizirali na tujih trgih"

Golob letošnje leto ocenjuje kot najboljše leto kadarkoli doslej v zgodovini družbe GEN-I. V lanskem letu so ustvarili več kot 3,3 milijarde evrov in ustvarili več kot 70 milijonov evrov dobička. "Takih dobičkov si niti sanjati nismo upali, pa smo jih realizirali," je povedal v svoji predstavitvi. "Kljub temu, da smo večino prihodkov ustvarili na tujem trgu, nismo pozabili na domač trg. Vsako leto imamo več in več novih odjemalcev. Kar je meni najbolj pri srcu, smo vse kar smo počeli, smo počeli v skrbi za okolje in planet."

(11:03) Spremljamo novinarsko konferenco v Ljubljani

V nadaljevanju spremljamo novinarsko konferenco v Ljubljani, na kateri predstavljajo rezultate družbe GEN-I. Po končani novinarski konferenci si boste lahko na naših straneh pogledali tudi posnetek celotne novinarske konference. 

V ponedeljek o letu 2021, v torek skupščina, v sredo sodišče

Teden pred nami je V ponedeljek bodo v Ljubljani predstavili poslovanje družbe GEN-I v letu 2021, v torek bo potekala skupščina na družbe, v sredo pa na Okrožnem sodišču v Krškem pričakujejo odločitev o tem, kdo bo v nadaljevanju vodil družbo. Kot smo poročali  7. januarja, na sodišču niso dosegli dogovora, nov narok bo v sredo, 26. januarja, ob 10. uri.

(eP)

energetika
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja