Skip to main content
Ponedeljek, 26. februar 2024
27.07.2022
21:10
NEK, temperatura Save in izkoristek
Foto: arhiv ePosavje
Ob visoki temperaturi reke Save Nuklearna elektrarna Krško trenutno deluje z nekaj procenti nižjim izkoristkom, reaktorska in turbinska moč pa sta na 100%, pravi vodja proizvodnje v NEK.

Topla Sava in izkoristek delovanja Nuklearne elektrarne Krško

KRŠKO V petek smo poročali o tem, da Nuklearna elektrarna Krško kljub rekordno nizkim pretokom in visokim temperaturam reke Save obratuje na polni moči. Na merilni postaji Čatež so v ponedeljek popoldne izmerili najvišjo temperaturo reke Save 27,5°C, v torkovem jutru je dobro stopinjo in pol hladnejša, a še vedno krepko nad povprečnimi temperaturnimi vrednostmi. 

NEK trenutno deluje z nekaj procenti nižjim izkoristkom

"Temperatura reke Save je trenutno precej visoka, vročinski val pa vse skupaj še poslabšuje. Termodinamični procesti so tisti, da izkoristek elektrarn zaradi visokih temperatur terciarnega in nato sekundarnega sistema znižujejo proizvodnjo elektrike. Trenutno elektrarna deluje z nekaj procenti nižjim izkoristkom - proizvodnja električnih megavatov je rahlo nižja, s tem da imamo reaktorsko in turbinsko moč na 100%," o delovanju Nuklearne elektrarne Krško v teh vročih dneh pravi vodja proizvodnje Gorazd Pfeifer.

"Upamo, da se razmere s Savo ne bodo poslabšale"

Na vprašanje, ali je ti. savske vode, ki jo uporabljajo v proizvodnji električne energije, dovolj, Pfeifer odgovarja, da s tem nimajo težav. "Industrijske vode je dovolj, Savske vode trenutno jemlje približno 15 m3/s in to je tista voda, ki je skrb vzbujajoča, ali je bo dovolj ali ne. Kot kaže, smo tik pred avgustom, ko se začnejo noči daljšati in so stvari boljše. Upamo, da se razmere ne bodo poslabšale."

Kakšna je vloga jezu na elektrarni?

Z izgradnjo pretočne akumulacije hidroelektrarne Brežice so morali v Nuklearni elektrarni Krško prilagoditi tudi jez čez reko Savo. Zapornice lahko upravljajo samodejno ali ročno, s tem pa zagotavljajo, da ima elektrarna zadostno količino vode iz reke Save tudi v primeru, nepredvidenih dogodkov pod samim jezom.

Gorazd Pfeifer

"Zapornice so rezerva, če se karkoli zgodi z jezom na HE Brežice"

"Jez trenutno nima hude funkcionalne vloge, je zgolj rezerva v tem, če se karkoli zgodi z jezom na hidroelektrarni Brežice. Potem v funkcijo vstopi naš jez, naše zapornice. Trenutno so zapornice neuporabne, so pa v stalni pripravljenosti. Naš jez vseskozi ohranjamo operabilen," še dodaja Pfeifer.

energetika
nuklearna elektrarna krško
krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja