Skip to main content
Sreda, 29. november 2023
06.11.2020
09:42
Hidroelektrarna Brežice
Foto: arhiv ePosavje
Proizvodne enote v Skupini GEN so oktobra skupno proizvedle 353,702 GWh električne energije, za 15,6 % več od načrtovanih količin.

Oktober zaznamovala zelo ugodna hidrologija

Med najvišjimi v zadnjem desetletju

KRŠKO Letošnji oktober so namreč zaznamovale zelo ugodne hidrološke razmere. Kot pravijo v Skupini GEN, je bila oktobrska hidrologija med najvišjimi za ta mesec v zadnjih 10 letih in je omogočila izjemno proizvodnjo v hidroelektrarnah. Tako so Savske elektrarne Ljubljana proizvedle dobrih 61 % več električne energije od načrtovanih količin, hidroelektrarne družbe HESS pa 86 % več od načrtov.

NEK, proizvodnja

Nuklearna elektrarna Krško za Skupino GEN prispevala 4,5 % nad načrti

Kot pravijo v GEN energiji, sta "ugodna hidrologija in temperatura Save sta pozitivno vplivali tudi na obratovanje NEK, ki je obratovala stabilno, varno in z visokim izkoristkom. V mesecu oktobru je NEK za Skupino GEN proizvedla 258,643 GWh električne energije oz. 4,5 % nad planom."

TEB: Zahtev pri zagotavljanju terciarne rezerve sistema oktobra ni bilo

Za razliko od septembra, je Termoelektrarna Brestanica v oktobru obratovala malo. "Mesec je zaznamovala priključitev novega plinskega bloka PB7 na omrežje zemeljskega plina. Ostali plinski bloki so bili za morebitne potrebe sistema pripravljeni za obratovanje na ekstra lahko kurilno olje, vendar zahtev po zagotavljanju terciarne rezerve sistema v oktobru ni bilo," dodajajo.

Do oktobra več elektrike od načrtovanih količin

V prvih desetih mesecih 2020 so sicer elektrarne v Skupini GEN skupno proizvedle 3.041,5 GWh električne energije, kar ocenjujejo 1,6 % nad načrtovanimi količinami.

(bš)

gen energija
krško
energetika

Pridružite se nam