Skip to main content
V Posavju 25.2° C Torek, 9. avgust 2022
17.12.2021
14:43
TPV Brezina, BMW automotive
Foto: TPV Automotive
V novem avtomobilu BMW serije 2 Active Tourer bo tudi izdelek iz tovarne TPV Automotive iz poslovne cone Brezina v Brežicah, šest milijonov avtomobilov bo nosilo posavski podpis.

Na 6 milijonih avtomobilov tudi posavski podpis

BREŽICE V tovarni TPV Automotive v Brezini so namreč novembra zagnali serijsko proizvodnjo prvega tipa izdelka na prvi izmed štirih predvidenih avtomatskih linij sestave za nosilec kolesa. Nosilec je vitalni del podvozja in predstavlja vez med kolesom ter šasijo avtomobila, ko so nanj poleg kolesa pritrjeni še številni drugi elementi, ki so ključni za dinamiko vožnje, zaviranje, aerodinamiko in druge funkcije kot npr. pasivno krmarjenje zadnjih koles.

Nosilec kolesa je zaradi pomanjkanja prostora ter težnje po znižanju mase zelo kompleksne oblike, kar je zastavilo zelo visoke oblikovne in tehnološke zahteve ter zahtevalo uporabo visokotrdnih materialov. V primeru električnih in hibridnih modelov vozil je stiska s prostorom še hujša in s tem izziv še večji.

Kot pravijo v podjetju TPV Automovitev, je ennega največjih izzivov predstavljalo zmanjšanje mase izdelka po principu »lightweight«, kljub temu, da se je izdelek zaradi določenih novih funkcionalnih zahtev gabaritno povečal. Kljub zahtevam po zmanjšanju mase pa je moral izdelek izpolnjevati višje togostne in trdnostne zahteve. Na osnovi temeljnega znanja o materialih in industrijskem oblikovanju so morali v podjetju poiskati najbolj ustrezen material in geometrijo nosilca, ki odgovarja funkcionalnim, varnostnim in trajnostnim zahtevam.

Kompleksen zvarjenec

"Ker je kos v celoti dizajniran kot kompleksen zvarjenec, hkrati pa gre za varnostni element podvozja, je bilo ogromen poudarek treba nameniti dinamično vzdržljivost zvarnih spojev. Zaradi neposredne izpostavljenosti kosa zunanjim okoljskim vplivom so bile vse ostrejše tudi korozijske zahteve, zaradi česar je bilo treba zagotoviti tudi ustrezno površinsko zaščito. Zaradi potreb velikoserijske proizvodnje je bila v industrijsko-poslovni coni Brezina v občini Brežice zgrajena povsem nova tovarna, specializirana za izdelavo ultralahkih jeklenih komponent. Tovarna je zasnovana po načelu pametnih tovarn in vključuje visoko stopnjo avtomatizacije in robotizacije. V njej so bile za projekt BMW razvite avtomatizirane proizvodne linije, ki vključujejo na novo razvite namenske tehnološke postopke," pravijo v sporočilu.

Ivan Erenda

"Izdelek je plod dolgoletnega trdega dela in ponosen sem na sodelavce"

Po besedah direktorja TPV Automotive dr. Ivana Erende pričetek serijske proizvodnje izdelkov za novo generacijo vozil BMW predstavlja pomemben mejnik v razvoju družbe. "V izzivov polnih časih, v katerih smo se znašli tudi po zaslugi pandemije, pravočasna in kakovostna izvedba vseh potrebnih aktivnosti za zagon proizvodnje zahtevnega izdelka, ki bo vgrajen v ene najkakovostnejših vozil na svetu, ni nekaj samoumevnega. Izdelek je plod dolgoletnega trdega dela in ponosen sem na svoje sodelavce, ki so s svojo inovativnostjo in predanostjo ponovno uspeli dokazati odličnost naših razvojnih in proizvodnih kompetenc," dodaja.

(eP)

brežice

Pridružite se nam

Novice iz Posavja