Skip to main content
Torek, 28. november 2023
23.08.2022
13:56
Izobraževanje, jedrska energetika, kadri
Grafika: ePosavje.com
Na morebitno gradnjo novega bloka jedrske elektrarne in vse, kar bi objekt prinesel, se pripravljajo tudi v gospodarstvu. Na Fakulteti za energetiko pravijo, da je povpraševanje po kadrih veliko.

"Že primanjkuje strokovnjakov s področja jedrske energetike"

KRŠKO Kot opažajo na Fakulteti za energetiko Univerze v Mariboru, je povpraševanje po kadru veliko, saj so njihovi diplomanti skoraj stoodstotno zaposljivi. "Na Zavodu za zaposlovanje Republike Slovenije sta po zadnjih podatkih dejansko prijavljena samo dva študenta od 400 diplomantov, kar je seveda zelo mala številka. Opažamo pa tudi povpraševanje iz samega gospodarstva, tako lokalnega okolja kot tudi širše, da so potrebe po kadrih zelo velike," nam je povedal dekan Fakultete za energetiko red. prof. dr. Sebastijan Seme.

"Opažamo povpraševanje iz samega gospodarstva"

"S strani lokalnega gospodarstva, kjer smo imeli določene sestanke in pogovore, ugotavljamo, da že primanjkuje strokovnjakov s področja jedrske energetike, ki bi bili v primeru izgradnje drugega bloka jedrske elektrarne nujno potrebni," dodaja.

200 strokovnjakov s področja jedrske energetike

Potrebe po novih zaposlitvah v naslednjih desetletjih nakazujejo tudi študije. "S strani Fakultete za energetiko ocenjujemo, da bi bilo potrebno vsaj 200 strokovnjakov s področja jedrske energetike, ki bi se imeli možnost zaposliti ne samo v načrtovanem drugem bloku jedrske elektrarne, temveč tudi v drugih vzporednih inštitucijah oziroma gospodarskih podjetjih," dodaja sogovornik.

O prilagoditvah študijskega programa

Kot še dodaja Seme, na fakulteti zato že danes razmišljajo, da bi v naslednjih letih prilagodili del študijskega programa jedrski energetiki. Na Fakulteti za energetiko že v tem trenutku v okviru določenih študijskih predmetov študentje pridobijo znanje s področja jedrske energetike. Ko smo se pogovarjali z lokalnim gospodarstvom, je bilo zaželeno, da bi bilo teh predmetov še več."

energetika
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja