Skip to main content
Sreda, 4. oktober 2023
14.03.2020
09:48
Vrbina, Nuklearna elektrarna Krško
Foto: arhiv ePosavje
V Nuklearni elektrarni Krško že od začetka marca veljajo spremenjeni ukrepi, vse v luči zagotavljanja varnega obratovanja in proizvodnje električne energije.

Delovanje Nuklearne elektrarne Krško ob razglasu epidemije

"Prešli na zagotavljanje zgolj tistih funkcij, ki so potrebne za varno in stabilno obratovanje"

KRŠKO Kot so sporočili iz Nuklearne elektrarne Krško, "se zavedamo svoje odgovornosti, da v vseh okoliščinah zagotavljamo varnost obratovanja in proizvodnjo električne energije. Temu primerno v elektrarni konzervativno in sproti načrtujemo ukrepe glede na okoliščine povezane s pojavom novega koronavirusa."

Izmenski nadzor obratovanja, nujna testiranja varnostne opreme

Z razglasitvijo epidemije na državni ravni  so v elektrarni prešli na zagotavljanje zgolj tistih funkcij, ki so potrebne za zagotavljanje varnega in stabilnega obratovanja elektrarne. "To pomeni izmenski nadzor obratovanja, nujna testiranja varnostne opreme, nujna vzdrževalna dela, analitična kemija  hladilnih medijev, radiološki nadzor znotraj elektrarne in v okolju, ter fizično varovanje elektrarne," dodajajo v sporočilu.

Začasno so zaprli vsa gradbišča

Omejitev vstopov v elektrarno

Ob tem so v NEK začasno zaprli vsa gradbišča oziroma delovišča na projektih, uvedli delo in pripravljenost na domu za vse podporne funkcije organizacije Nuklearne elektrarne Krško, dovolili so samo vstope v elektrarno in tiste storitve, ki so nujne za nemoteno odvijanje osnovnih funkcij zagotavljanja varnosti in obratovanja.

NEK, epidemija, koronavirus

Ukrepi namenjeni samozaščitnemu obnašanju izmenskega osebja

V Nuklearni elektrarni Krško so izjemno pozornost in ukrepe namenili samozaščitnemu obnašanju izmenskega osebja in zagotavljanju pogojev za zmanjšanje tveganja okužbe. Ob tem vztrajajo "na spoštovanju navodil za zmanjšanje verjetnosti prenosa virusa, samoizolacije, medsebojne ločenosti in stalnosti izmenskih posadk, dezinfekcije skupnih vozlišč, kontrole temperature ob vstopu v elektrarno."

Prepoved obiskov, prepoved službenih potovanj, 14-dnevna karantena za počitnikarje

Tako so deset dni nazaj sprejeli ukrepe, ko so prepovedali obiske zainteresiranih skupin javnosti v elektrarni, prepovedali službena potovanja, dvotedenska karantena je namenjena za vse povratnike iz počitnic v Italiji, sestanke pa organizirajo preko digitalnih povezav.

"Nadaljujemo z varnim in stabilnim obratovanjem v novih okoliščinah"

Ob tem so podali jasna navodila samozaščitnega obnašanja zaposlenih izven delovnega časa. "S sprejetimi ukrepi smo zagotovili najvišjo možno stopnjo samoizolacije in zmanjšali tveganja za okužbe z virusom na najnižjo možno raven. Istočasno nadaljujemo z varnim in stabilnim obratovanjem tudi v teh novih okoliščinah," pravijo v elektrarni.

Zapis dopolnjujemo.

(bš)

nuklearna elektrarna krško
krško
koronavirus

Pridružite se nam