Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
31.03.2021
08:11
 NEK, remont, 30. marec 2021
Foto: ePosavje.com
V četrtek bomo v Sloveniji poleg zaustavljanja javnega življenja zaustavili tudi Nuklearno elektrarno Krško. V elektrarni zaključujejo 31. gorivni ciklus, začel se bo redni remont.

Prvega aprila v Nuklearni elektrarni Krško začetek rednega remonta

KRŠKO V okolici Nuklearne elektrarne Krško je v zadnjih dneh že precej živahno, ko so namreč stekle priprave na redni remont po skoraj končanem 31. gorivnem ciklusu. Tokratni gorivni ciklus, ki se je začel z vključitvijo elektrarne v omrežje 29. oktobra leta 2019, je med drugim zaznamoval močan potresni sunek konec decembra, po katerem se je elektrarna samodejno zaustavila, potres pa ni povzročil posledic na elektrarni in v njeni okolici.

"Dosegli in presegli zastavljene cilje"

"V obdobju med dvema remontoma smo dosegli in presegli zastavljene cilje. Elektrarna je ob doslednem upoštevanju vseh upravnih omejitev in visokih standardov jedrske industrije proizvedla 8.569.986,75 megavatnih ur električne energije, kar je 1,84 odstotka več od načrtovanega," pravijo v Nuklearni elektrarni Krško.

Drugič prek 6 milijard kilovatnih ur električne energije

V lanskem letu so drugič v obratovalni dobi presegli proizvodnjo 6 milijard kilovatnih ur električne energije. "Kazalec razpoložljivosti elektrarne je bil 99,6 odstotka. S svojo stabilnostjo in zanesljivostjo obratovanja je pomembno prispevala k nemoteni preskrbi z električno energijo – njeno nepogrešljivost za delovanje družbenih sistemov je izpostavila pandemija. Sočasno so, z izjemo lanskih pomladnih mesecev, intenzivno potekala dela projektov Programa nadgradnje varnosti," dodajajo.

Pripravljenih imajo 4000 delovnih nalogov

V remontu bo sodelovalo približno 1800 delavcev od blizu in daleč

V Nuklearni elektrarni Krško imajo za letošnji remont pripravljenih 4000 delovnih nalogov, skupaj imajo v načrtu več kot 40.000 remontnih aktivnosti. Dela bodo vodili in nadzirali zaposleni v NEK in kot pravijo v elektrarni, bo pri remontnih delih sodelovalo približno 1800 delavcev iz domačega okolja, Hrvaške in Slovenije, pa tudi izvajalci specifičnih del v jedrski industriji iz mednarodnega okolja.

Začetek remonta sovpada z zapiranjem države

"Epidemiološka situacija in negotovosti z njenim razvojem so še dodaten izziv. Skupen cilj vseh je kakovostna izvedba del ob dobrem sodelovanju vseh, kar bo temelj za varno in zanesljivo obratovanje elektrarne v naslednjem gorivnem ciklusu," izpostavljajo v NEK.

Nuklearna elektrarna Krško, 30. marec 2021

Zamenjali bodo skoraj polovico jedrskega goriva

Med tokratnim remontom bodo zamenjali 56 od skupaj 121 gorivnih elementov. Ob tem bodo izpeljali obsežen standardni program vzdrževanja in preverjanja strojne, električne in merilnoregulacijske opreme ter z nadzornimi testi preverili in zagotovili, da so sistemi, strukture in komponente sposobne opraviti svojo nalogo.

Kaj vse bodo naredili?

Prav tako bodo do opravili remont pomožne črpalke napajalne vode, zamenjali bodo sklop motorja na dizelskem generatorju 2 ter izvedli inšpekcije iz naslova 10-letnega inšpekcijskega pregleda komponent primarnega sistema oziroma delov reaktorja z neporušnimi preiskavami. "Z metodo vrtinčnih tokov bomo pregledali polovico cevnih snopov uparjalnikov. Zamenjali bomo motor reaktorske črpalke z obnovljenim. Izvedli bomo remont visokotlačne turbine in turbinskih ventilov ter opravili redno čiščenje cevnega snopa obeh uparjalnikov, inšpekcijski pregled cevnega snopa kondenzatorja in popravili dno enega od dveh rezervoarjev za kondenzatno vodo," še izpostavljajo.

Stane Rožman, NEK

"Dejavnik stabilnosti in zanesljivosti pri oskrbi z električno energijo"

"V tem času smo delovali v izjemno zahtevnih razmerah"

Po besedah predsednika uprave Staneta Rožmana bo remont trajal dober mesec dni, okoli 35 dni. "V obdobju, ki je za nami, smo bili dejavnik stabilnosti in zanesljivosti pri oskrbi z električno energijo vseh potrošnikov. Elektrarna je ob doslednem upoštevanju vseh upravnih omejitev in visokih standardov jedrske industrije proizvedla preko 8,5 milijarde megavatnih ur električne energije. V lanskem letu smo drugič presegli 6 milijardno proizvodnjo," izpostavlja Rožman in dodaja, da so v tem času delovali v izjemno zahtevnih razmerah pandemije. "Od lanske spomladi, ko je prišlo do popolne zaustavitve aktivnosti, od takrat pa delovni procesi potekajo v polni meri s polno zmogljivostjo."

NASLEDNJIČ: O programu nadgradnje in gradnji suhega skladišča

(bš)

nuklearna elektrarna krško
krško
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja