Skip to main content
V Posavju 8.2° C Ponedeljek, 22. 2024
18.01.2021
17:58
Prvi vžig sedmega bloka Termoelektrarne Brestanica
Foto: arhiv ePosavje
V petek so prvič zavrteli turbino sedmega bloka Termoelektrarne Brestanica in s tem dogodkom so se pričela vroča testiranja plinskega agregata PB7.

Prvo vrtenje turbine sedmega bloka Termoelektrarne Brestanica

Začetek vročih testiranj plinskega agregata PB7

KRŠKO Kot so namreč sporočili iz Termoelektrarne Brestanica, so v petek, 15. januarja 2021, "uspešno izvedli prvi vžig oziroma prvo vrtenje turbine. S tem so se pričela tako imenovana vroča testiranja plinskega agregata PB7." Konec decembra so sicer zaključili hladna testiranja, ki so med drugim vključevala kontrolo vgrajene opreme, nastavitve ustreznih parametrov, teste signalizacije ter kontrolo elektro in mehanskih povezav.

Pridobili vse zahtevane certifikate

V Termoelektrarni Brestanica so v tem sklopu izvedli tudi interne tehnične in komisijske preglede posameznih tehnoloških sistemov po zaključeni montaži oziroma pred pričetkom dajanja opreme pod napetost in tlak. "Pridobljeni so bili tudi vsi zahtevani certifikati o vgrajeni opremi in varnosti vgrajene opreme, izjave in druga dokumentacija," dodajajo v elektrarni.

Termoelektarna Brestanica, blok 7

Maja lani prvi mejnik, sredi januarja prvo vrtenje turbine

Maja lani so z dobavo plinske turbine in generatorja postavili prvi mejnik na projektu. Ta je bila zaradi prostorskih omejitev z logističnega vidika postavitev celotne opreme na temelje bistveno zahtevnejša kot pri PB6, so še zapisali v Termoelektrarni Brestanica. Montažo opreme so izvedli v poletnih mesecih in zaključili septembra, drugi mejnik pa je petkov uspešen prvi vžig oziroma prvo vrtenje turbine.

Tretji mejnik bo sinhronizacija z elektroenergetskim omrežjem in prva kWh električne energije

"Naslednji pomembnejši mejnik pa bo prva sinhronizacija plinskega agregata PB7 z elektroenergetskim omrežjem in prva proizvedena kWh električne energije, ki je predvidena do konca meseca januarja. Nato se bodo začeli testi operabilnosti, s katerimi bodo potrjene zahteve iz soglasja za priključitev v električno omrežje. Predvidoma v prvem tromesečju tega leta bodo sledili tehnični pregled, poskusno obratovanje in pridobitev uporabnega dovoljenja," dodajajo.

(bš)

termoelektrarna brestanica
energetika
krško

Pridružite se nam

Novice iz Posavja