Skip to main content
Nedelja, 28. maj 2023
14.10.2021
21:20
Vipap Videm Krško, 14. oktober 2021
Foto: arhiv ePosavje
Uprava Vipapa ob vloženem predlogu prisilne poravnave izjav ne daje, smo se pa za komentar o tem, kaj bi ta lahko pomenila za samo občino in predvsem za zaposlene v družbi, obrnili na krškega župana.

V petek v Krškem zbor delavcev družbe Vipap Videm Krško

KRŠKO Menim, da dogajanje poteka skladno s pričakovanji, je stanje v krškem Vipapu komentiral krški župan Miran Stanko. Na zadnji septembrski dan je upnik Vipap CZ, eden od dveh lastnikov, na Okrožno sodišče v Krškem namreč vložil predlog za začetek postopka prisilne poravnave.

"Tudi za prisilno poravnavo je potreben optimizem s strani upnikov"

"Glede na to, da se lastniki niso odločili za dokapitalizacijo, je velika verjetnost, da bo sedaj po vloženi prisilni poravnavi ta postopek stekel v smeri prisilne poravnave. Vprašanje je, če bo ta uspela, glede na to, da temni oblaki visijo nad podjetjem in tudi za prisilno poravnavo je potreben optimizem s strani upnikov. Ne vem kaj bo naprej, mislim, pa da na koncu lahko pričakujemo tudi stečaj, če ne bo drugače," dodaja župan.

Po vloženem predlogu za začetek postopka prisilne poravnave se na občino nista obrnila ne vodstvo družbe ne sindikat. Stanko pravi, "da ko enkrat prehajamo v sfero prisilnih poravnav in stečajev, je delovanje s strani lokalne skupnosti pravzaprav iluzorno. Se pravi, pričakovati, da bo občina lahko nekaj ukrepala ... To gre po svoji zakonodaji in po svojih procesih."

Kadre iščejo tudi v radeški papirnici

Kaj pa lahko občina naredi glede samih zaposlenih, v primeru, da bi prišlo do odpuščanja večjega števila delavcev. Zaposleni spadajo v več skupin oz. profilov, najbolj specifični so seveda tisti papirniške stroke. "Pogovarjal sem se z radeškim županom, ki je hkrati direktor v radeški papirnici, že ima povpraševanje s strani delavcev in tudi oni potrebujejo te profile. Ti bodo več ali manj našli zaposlitve," pravi Stanko.

Nekoliko težje bi bilo za starejše delavce. "Vsi ostali zunanji izvajalci, ki izvajajo storitve za Vipap, verjamem, da so se v teh dveh mesecih in pol, kar Vipap ne deluje, že orientirali na druge kupce in verjetno niso vezani samo na Vipap," še dodaja sogovornik. V Vipapu je okoli 400 zaposlenih, na poslovanje družbe pa so poslovno vezana številna podjetja iz bližnje okolice.

15 dni je hitro minilo

V petek, 15. oktobra, bo minilo 15 dni od roka, ki ga je predlagatelju postopka prisilne poravnave določilo Okrožno sodišče v Krškem. Ti so vlagatelja predloga pozval, naj dopolni predlog za prisilno poravnavo, in sicer s pravilnim podpisom vlagatelja, tako, da bo ta vseboval pravilni podpis vlagatelja, notarsko overjeno izjavo upnika, da soglaša z začetkom postopka, in poročilo revizorja. 

Sklican svet delavcev

In ob zaključku tega predvidenega obdobja je po naših zanesljivih informacijah v petek, na prelomu dopoldneva v popoldne, v Krškem sklical tudi svet delavcev družbe in na katerem bo morda že več jasnega (in znanega), kako naprej. 

(bš, eP)

krško
vipap videm krško
video
posavski tednik

Pridružite se nam

Novice iz Posavja