Skip to main content
V Posavju 4.3° C Sreda, 24. 2024
14.01.2020
10:48
GEN energija, novinarska konferenca
Foto: ePosavje.com
V Skupini GEN pravkar končano leto ocenjujejo kot uspešno. Kot pravijo, so izpolnili in presegeli zastavljene načrte. Pripravljen imajo 10-letni načrt, letos načrtujejo za 150 milijonov € investicij.

NA KRATKO:

  • Več kot 2,2 milijarde evrov prometa
  • V lanskem letu okoli 100 milijonov evrov investicij
  • Izpolnili in presegli zastavljene načrte
  • Gradnja HE Mokrice se zamika, drugi blok je strateški razvojni projekt
  • Po napovedih v torek dobijo tretjega člana / članico uprave

Leto 2019 v Skupini GEN

Lani ustvarili več kot 2,2 milijarde evrov prometa

KRŠKO Lani so v skupini GEN ustvarili več kot 2,2 milijarde evrov prometa, družbe v skupini so naredili za okoli 100 milijonov evrov investicij, v GEN-u pa izpostavljajo uspešen remont v Nuklearni elektrarni Krško. Podoben obseg investicij načrtujejo tudi v letošnjem letu. Poslovni izid celotne skupine bo po njihovih ocenah presegel 48 milijonov evrov net, kar bo za dobro četrtino več od načrtov.

"Naše rezultate iz leta 2018 bomo presegli"

Kot pravi generalni direktor GEN energije Martin Novšak, so zadovoljni z letom 2019. "Uspešno smo zagotovili zanesljivo oskrbo naših odjemalcev z električno energijo na trajnostni in ekonomsko učinkovit način. Naši rezultati v lanskem letu bodo preseženi, letos bomo končali z 2,2 milijarde evrov prometa," dodaja Novšak. Investicije v lanskem letu so bile namenjene v varnostne nadgradnje v Nuklearni elektrarni Krško. "Z družbenikom iz HEPom smo uspešno zagotovili pogoje, da je NEK izvedel kvaliteten remont in da imajo dobre pogoje tudi za naprej," še dodaja Novšak.

"Za leto 2020 imamo sprejete načrte"

In kako kaže za leto 2020? Kot pravi Novšak, imajo sprejete načrte v celotni skupini. "Tržne razmere so danes za energetiko ugodne, v letu 2020 - v letu brez remonta v NEK, pričakujemo nekje še boljše rezultate, na ravni 53 in še več milijonov evrov čistega dobička. Pričakujemo tudi preko 40 TWh nakupa in prodaje električne energije in še močnejšo vertikalno integriranost naše skupine z dodatnimi možnostmi nakupa deležev v hčerinskih družbah naših distribucijskih podjetij in s tem širitev naše dejavnosti," še dodaja generalni direktor GEN energije.

"Prepoznavamo trend rasti rabe električne energije"

"Že za leto 2020 pričakujemo za okoli 150 milijonov evrov novih investicij"

Poslovni direktor GEN energije Danijel Levičar pravi, da prepoznavajo trend rasti rabe električne energije na različnih področjih. "Tako na področju novih tehnologij, na področju elektromobilnosti, proizvodnje toplote in hladu, na ta del prepoznavanja električne energije kot energije prihodnosti odzivamo odgovorno z novimi projekti. Že za leto 2020 pričakujemo okoli 150 milijonov evrov novih investicij," dodaja Levičar.

"Na področju prodaje se širimo"

"Na področju prodaje se širimo in želimo z nakupom družbe E3 priti do močnejše vertikalne integriranosti znotraj družbe in na področju trgovanja želimo z geografsko širitvijo pokrivati večje področje in s tem zniževati tveganje na področju trgovanja," pa o prodajno - nakupnem poslovanju dodaja Levičar.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

NEK 2, HE Mokrice in ostali projekti

HE Mokrice

In kaj sta sogovornika povedala o najbolj vročih žemljicah, drugem bloku NEK in hidroelektrarni Mokrice ter s tem dokončanju verige spodnjesavskih hidroelektrarn? Novšak o hidroelektrarni Mokrice pravi, da "papirje imamo narejene, znanje in lastne vire. To je zadnja elektrarna v verigi in z vso to vodo lahko povečamo učinkovitost. Zaenkrat ne kaže, da bi - recimo optimistično - z gradnjo začeli pred jesenjo letos." Vse se je namreč ustavilo pri okoljevarstvenem soglasju.

NEK 2

O projektu NEK 2 Levičar pravi, da na projektu intenzivno delajo. "Predsednik vlade prepoznava pomen jedrske infrastrukture. Tako proizvodni, raziskovalni in vzporedni gospodarski del. Ko pride NEPN (Nacionalni energetski in podnebni načrt) v javno obravnavo, se bomo odzvali na poročilo," dodaja o projektu.  Novšak ga je dopolnil. "V pripravo NEK 2 smo doslej vložili približno 16 milijonov evrov. Naša ocena nove investicije v drugi blok danes je 5,2 milijarde evrov (ob trenutnih fiksnih cenah)."

Termoelektrarna Brestanica

Še najbolj enostavno gre v Termoelektrarni Brestanica, kjer so uspešno začeli z izgradnjo dodatnega plinskega bloka (PB) 7 z močjo 53 MW. O vseh zgoraj omenjenih projektih bomo več zapisali v naslednjih dneh, ko bomo pogledali v podrobnosti posameznega projekta in težavah, s katerimi se soočajo.

* Več v naslednjih dneh *

(bš)

gen energija
krško
video

Pridružite se nam