Skip to main content
Ponedeljek, 4. december 2023
15.01.2021
14:42
GEN energija v letu 2020
Grafika: ePosavje.com
V Skupini GEN v letu 2021 načrtujejo za 105 milijonov evrov investicij. Lansko leto so kljub zahtevnim razmeram in zamikom investicij končali stabilno in zanesljivo. Več v nadajevanju novice.

Skupina GEN v letu 2020

Novšak: "Z izkušenimi in motiviranimi ekipami smo dosegli dobre rezultate"

KRŠKO Kot sta v četrtkovem dopoldnevu predstavila generalni direktor Martin Novšak in poslovni direktor Danijel Levičar, je Skupina GEN v letu 2020 kljub izjemno zahtevnim razmeram in zamikom investicij, ki so nastale kot posledica epidemije, obratovala zelo stabilno in zanesljivo oskrbovala svoje odjemalce z električno energijo, proizvedeno iz brezogljičnih virov: jedrske in vodne energije. V skupini GEN so lani realizirali 2,3 milijarde evrov in dosegli 65 milijonov evrov dobička. "Gre za izredno dobre rezultate. Niso primerni časi, da bi se hvalili, ampak z izkušenimi in motiviranimi ekipami smo z vodstvi naših družb presegli načrte in dosegli dobre rezultate," je ob tem povedal Martin Novšak.

Termoelektrarna Brestanica, januar 2021

Proizvodnja elektrarn v Skupini GEN

Tudi pri njih je leto zaznamovala epidemija

"Proizvodnja vseh elektrarn v Skupini GEN je bila kljub zahtevni situaciji, ki jo je prinesla epidemija, zaradi uspešnih in pravočasno sprejetih ukrepov zelo stabilna in je zagotavljala nemoteno oskrbo gospodinjstvom, javnemu sektorju in gospodarstvu ter vsem ostalim porabnikom električne energije. Za to so zaslužne izkušene ekipe s kompetentnimi in stabilnimi vodstvi, z znanjem, ki zajema tudi najširše mednarodne izkušnje in standarde. Uspešno smo izvedli tudi vse potrebne servise, zato so naše elektrarne v odlični kondiciji. Dobro obratovanje pa seveda prinaša tudi dobre poslovne rezultate," je o delovanju elektrarn v lanskem letu povedal prvi mož GEN energije Martin Novšak.

"Termoelektrarna Brestanica je za dvakrat prekoračila načrt proizvodnje"

"V juniju, juliju in avgustu smo z novim blokom Termoelektrarne Brestanice obratovali vsak dan, nekaj malega pa tudi v decembru in januarju. Brestanica je za dvakrat prekoračila načrt proizvodnje."

V januarju oddali vlogo za energetsko dovoljenje za projekt JEK 2

V nadaljevanju je Novšak predstavil sprejetje pomembnih dokumentov je Skupino Gen. SDH je namreč sprejel letni načrt upravljanja. "Lastnik spodbuja nadaljevanje projekta JEK2, pozitivna podpora tudi glede energetskega dovoljenja in umeščanja JEK2 v prostor," pravijo v Skupini GEN. Kot je v nadaljevanju povedal poslovni direktor Danijel Levičar, so januarja oddali vlogo za energetsko dovoljenje za projekt JEK 2. Med sprejetimi dokumenti sta sogovornika izpostavila tudi razvojni načrt družbe in Skupine GEN, potrjene poslovne načrte družbe GEN in vse družb v skupini za leto 2021, pomemben pa je tudi podpisan memorandum o civilnem jedrskem sodelovanju med Slovenijo in Združenimi državami Amerike.

V svetu obratuje 441 jedrskih elektran

V svetu trenutno obratuje 441 jedrskih elektrarn, v izgradnji pa je 53 elektrarn v 19 različnih državah. V lanskem letu so v Evropi v obratovanje pognali dve elektrarni, v svetu pet, v letošnjem letu pa na svetu načrtujejo priključitev 15 novih jedrskih reaktorjev. "Jedrska tehnologija je v Sloveniji nepogrešljiva za sodobno, strateško usmerjeno energetsko samooskrbo države ter za krepitev gospodarskega in družbenega razvoja. V Skupini GEN odločno podpiramo tudi uresničevanje cilja brezogljičnosti. V novem letu slovenskim porabnikom omogočamo izbiro brezogljične jedrske energije kot najugodnejše možnosti. Jedrska in vodna energija imata osrednjo vlogo pri zanesljivi in vsem dostopni oskrbi z brezogljično energijo," dodajajo v Skupini GEN.

Več v nadaljevanju dneva.

(bš)

gen energija
krško

Pridružite se nam