Skip to main content
V Posavju -17.8° C Sreda, 22. marec 2023
25.02.2022
09:07
Termoelektrarna Brestanica
Foto: Termoelektrarna Brestanica
V Termoelektrarni Brestanica v letu 2021 že tretje leto zapored beležijo povečano proizvodnjo električne energije, saj so ponovno presegli plan proizvodnje. Obratovanje je zanesljivo in varno.

Tretje leto zapored povečana proizvodnja električne energije

KRŠKO Realizirana proizvodnja na pragu je v letu 2021 je znašala 52,3 GWh, kar je več kot 174 % realizacija glede na planirano proizvodnjo v višini 30 GWh. Za komercialne namene so proizvedli 39 GWh električne energije, za potrebe ročne rezerve za povrnitev frekvence je elektrarna proizvedla 770 MWh, ostala proizvodnja pa je iz naslova testiranj plinskih blokov, predvsem testiranja novega PB7, s katerim bo delovanje elektrarne še bolj zanesljivo in okolju prijazno.

Večji proizvodnji so botrovali zunanji dejavniki na trgu z električno energijo, kot tudi smotrno načrtovanje nakupnih opcij v navezavi z energenti ter optimalnim načrtovanjem znotraj skupine GEN glede na obstoječo energetsko situacijo v državi in širše. "Pri tem smo porabili gorivo v razmerju 30 % zemeljski plin in 70 % tekoče gorivo, in kar je najpomembnejše, izpolnili smo 100 % zanesljivost zagonov za potrebe sistemskih storitev," so sporočili iz Termoelektrarne Brestanice.

Termoelektrarna Brestanica

Obratovanje zanesljivo, varno in v okviru ekoloških standardov

Obratovanje elektrarne je bilo zanesljivo, varno in v okviru ekoloških standardov. "Vse to je odraz dobre usposobljenosti kadra in okolju prijazne tehnologije. V Termoelektrarni Brestanica se zavedamo nepredvidljivosti elektroenergetskega sistema ter velikih nihanj potreb in cene električne energije. Prepričani smo, da se bosta pomembnost zanesljive oskrbe in potreba po dodatnih proizvodnih enotah za zagotavljanje električne energije samo še povečevali, zato v Termoelektrarni Brestanica začenjamo s pripravami na izgradnjo dodatnih proizvodnih zmogljivosti," so še zapisali.

(Termoelektrarna Brestanica, eP)

termoelektrarna brestanica
energetika

Pridružite se nam

Novice iz Posavja