Skip to main content
Sobota, 13. april 2024
27.11.2020
09:00
Testiranja v Termoelektrarni Brestanica
Grafika: ePosavje.com
Po postavitvi dimnika za sedmi blok Termoelektarne Brestanica sredi avgusta v teh dneh tam poteka hladno testiranje opreme nove pridobitve. Pogovarjali smo se z direktorjem elektrarne.

Testiranje opreme sedmega bloka Termoelektrarne Brestanica

TEB je med drugim tudi rezervni dobavitelj elektrike za NEK

KRŠKO V Termoelektrarni Brestanica, ki je med drugim rezervni dobavitelj elektrike za krško nuklearko, so na projektu drugega nadomestnega plinskega agregata oz. plinskega bloka 7 trenutno v fazi testiranj opreme in tehnoloških sistemov, ki jih je potrebno izvesti pred pričetkom zagonskih preizkusov.

Septembra zaključili montažo glavne tehnološke opreme

Vroča testiranja v decembru

Septembra je bila zaključena montaža glavne tehnološke opreme, kamor spadajo generator, plinska turbina, 60-metrski dimnik in dizelski agregat. Prav tako je bila končana montaža visokonapetostne in pomožne opreme.

Trenutno zaključujejo hladno testiranje

Kot je povedal direktor Termoelektrarne Brestanica Tomislav Malgaj, trenutno zaključujejo tako imenovano hladno testiranje. "Hladna testiranja so testiranja povezav, torej če rečem od točke a do točke b. Pri plinovodu je denimo treba testirati cevovod, ali je plinotesen, pri gorivovodu, ali je oljetesen. Testiramo tudi posamezne energetske povezave in ko s tem zaključimo, lahko rečemo, da je turbina ’ready to go’ in jo lahko zaženemo. Takrat začnemo z vročimi testiranji, ko pride do zgorevanja v zgorevalni komori." Z omenjenimi vročimi testiranji pa pričnejo sredi decembra.

Zaključek poskusnega obratovanja načrtujejo v marcu

Jeseni pa imajo v načrtu prevzem turbine in uporabo za vse namene

Nato sledijo testi sledljivosti zahtevanih parametrov, ki so jih navedli v razpisni dokumentaciji. "Razpisna dokumentacija je bila objavljena decembra 2018, sledil je podpis pogodbe s Siemensom in projekt je stekel. Ko izvedemo vse omenjene teste, lahko izvedemo tudi interni tehnični prevzem turbine in temu sledi poskusno obratovanje." Začetek šestmesečnega poskusnega obratovanja je predviden v marcu, dodaja Malgaj. Sledi prevzem turbine, ki je v garanciji in pa pričetek komercialnega obratovanja. "Jeseni imamo v planu, da turbino prevzamemo in jo lahko potem tudi tržimo, tako za komercialne namene kot osnovno dejavnost, torej sistemske storitve."

Termoelektrarna Brestanica, avgust 2020

S sedmim blokom bodo povečali moč elektrarne na dobrih 400 megavatov

S sedmim plinskim blokom bodo povečali moč elektrarne za dodatnih 53 megavatov na dobrih 400 megavatov. Vrednost naložbe znaša dobrih 24,45 milijonov evrov. Novi blok je sicer del načrtovane zamenjave treh plinskih blokov, zgrajenih v 70. letih.

Kdaj v zaustavitev starih agregatov?

"Šele, ko bomo ugotovili, da so turbine sposobne izvajati vse storitve"

"Načrtujemo, da po preteku treh, štirih let, ko bomo ugotovili, da so te turbine dejansko sposobne izvajati vse storitve, ki jih pričakujemo, tako s strani sistemskega operaterja kot za napajanje nujne lastne rabe Nuklearne elektrarne Krško, da gremo v postopno zaustavitev starih plinskih agregatov," dodaja Malgaj.

(eP)

krško
termoelektrarna brestanica
video
posavski tednik

Pridružite se nam