Skip to main content
V Posavju 22.6° C Torek, 16. avgust 2022
29.06.2021
09:48
PB7, Termoelektrarna Brestanica
Foto: ePosavje.com
V Termoelektrarni Brestanica (TEB) so z otvoritvijo plinskega bloka PB7 zaključili prvo fazo projekta menjave starih plinskih blokov PB1-3. Projekt so končali v okviru finančnih in terminskih načrtov.

Skupna zmogljivost TEB po novem večja od slovenskega dela NEK

KRŠKO V Termoelektrarni Brestanica (TEB) so tako s postavitvijo drugega plinskega bloka PB7 zaključili investicijo v nova nova plinska bloka, s katerima bodo postopoma nadomestili tri stare plinske bloke moči 3x23 MW. V letošnjem letu smo naredili že prvi korak v smeri njihove zaustavitve, ko so skrajšali dimnike omenjenih blokov za 15 metrov.

S tehnološko nadgradnjo so v elektrarni pridobili turbini z boljšim izkoristkom obratovanja ter nižjimi vrednostmi emisij in hrupa, tako bo delovanje elektrarne še bolj zanesljivo in okolju prijazno. "Z izgradnjo PB7 se skupna zmogljivost Termoelektrarne Brestanica povečuje na 406 MW moči in ima v danem trenutku večjo moč od slovenskega dela Nuklearne elektrarne Krško," so sporočili iz TEB.

Pomemben energetski objekt za zanesljivo oskrbo Slovenije

Brestaniška elektrarna tako ostaja pomemben energetski objekt za zanesljivo oskrbo Slovenije z električno energijo, ko zagotavljajo ročno rezervo za povrnitev frekvence ob izpadih proizvodnih enot ali drugih motenj v nacionalnem energetskem sistemu, hkrati pa TEB skrbi za nujno lastno rabo Nuklearne elektrarne Krško brez zunanjega vira napajanja.

"Pomemben, prelomen dosežek v našem poslovanju"

"Danes v Termoelektrarni Brestanica slavimo pomemben, prelomen dosežek v našem poslovanju," je v ponedeljkovem popoldnevu ob slavnostni otvoritvi PB7 povedal direktor Tomislav Malgaj. "Tudi nov plinski blok je prilagojen ročni rezervi za povrnitev frekvence, zagonu agregata brez zunanjega vira napajanja ter izpolnjuje zahteve po napajanju nujne lastne rabe Nuklearne elektrarne Krško," dodaja Malgaj. Z uradnim začetkom delovanja novega plinskega bloka imajo v elektrarni po novem inštaliranih 406 MW moči.

"PB7 predstavlja pomembno rezervo za oskrbo Slovenije v ključnih trenutkih"

Martin Novšak, generalni direktor GEN energije, lastnica Termoelektrarne Brestanica, pravi, da ta naložba prinaša novih 56 MW moči na plin in olje. "Predstavlja pomembno rezervo za oskrbo Slovenije v ključnih trenutkih, ko so cene na trgih visoke, ko je poraba visoka ali ni drugih virov, oz. so oscilacije sonca in vode ali pa so oscilacije v energetskem sistemu Evrope."

Novšak pravi, da to z obratovanjem dokazujejo že danes, ker so cene večje, kot je variabilna cena goriva in CO2 certifikati. "To pomeni, da se nam splača obratovati." V Termoelektrarni Brestanica so lani tri mesece, uglavnem podnevi, obratovali s plinskim blokom 6. "Dejansko smo ga ekonomsko že pomembno izkoristili," še dodaja generalni direktor GEN energije.

PB7, Termoelektrarna Brestanica

Leta 2018 PB6, letos še PB7

Projekt zamenjave plinskih blokov so v Brestanici v letu 2018 začeli z izgradnjo PB6, naslednje leto so začeli z gradnjo PB7 in aprila letos uspešno zaključili pregled "sedmice".

Po tehničnem pregledu so zdaj v šestmesečnem poskusnem obratovanju, meritvam obratovalnega monitoringa v skladu s programom prvih meritev bo sledil postopek pridobitev uporabnega dovoljenja in temu predaja plinskega bloka v uporabo.

Glavno tehnološko opremo je dobavil Siemens d. o. o. Ljubljana, visokonapetostno opremo je dobavil Kolektor IGIN d. o. o., pomožno opremo pa podjetje Esotech d. d. Glavno tehnološko opremo sestavljajo plinska turbina SGT- 800, nazivne moči 56 MW, generator, dizel električni agregat, ki omogoča zagon plinske turbine v brez napetostnem stanju, in dimnik.

Projekt so zaključili po finančnem in terminskem načrtu, vrednost celotne naložbe znaša 26,4 milijonov evrov.

(eP)

termoelektrarna brestanica
brestanica
video

Pridružite se nam

Novice iz Posavja