Skip to main content
Ponedeljek, 4. marec 2024
04.03.2022
09:03
Ukrajina in posledice v gospodarstvu
Grafika: ePosavje.com
Z Janjo Starc iz Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško smo se pogovarjali o posledicah rusko-ukrajinskega spora na gospodarstvo ter sankcijah, ki jih je proti Rusiji uvedla Evropska unija.

"Posledice za celotno gospodarstvo"

KRŠKO "Na rusko-ukrajinsko dogajanje in prekinitev gospodarskega sodelovanja bo verjetno imelo posledice na celotno gospodarstvo in ne le na podjetja, ki neposredno delujejo na ruskem in ukrajinskem trgu," nam je v uvodu povedala direktorica Območne obrtno-podjetniške zbornice Krško Janja Starc. Po njihovih podatkih na ruskem trgu deluje manjše število posavskih podjetij, so pa posredno udeleženi pri poslih, ki poslujejo v Rusiji. "Gotovo bo čutiti vpliv v turizmu, v naše največje terme prihajajo gostje iz Rusije. To se bo poznalo tudi pri lokalnem turizmu, konkretno pri gostincih," dodaja.

Višje cene energentov in hrane

Posledice gospodarske blokade Rusije bo čutil ves podjetniški sektor z višji cenami, predvsem energetov, dodaja sogovornica. "Zvišale se bodo cene hrane, saj je Ukrajina večja proizvajalka žita in olja. V začetku tedna je med našimi podjetniki nastala panika zaradi neposlovanja ruske banke Sperbank. Ta zadeva je k sreči rešena, ker jo je kupila NLB. So pa bile v nekaterih podjetij posledice zaradi nezmožnosti transkacij kar nekaj dni, kar je vplivalo na poslovanje naših podjetij." In kot nadaljuje, imamo v našem okolju večje podjetje s področja letalske industrije in s področja farmacije. "Tu bodo na dolgi rok čutili posledice tudi naši podjetniki, ki sicer niso neposredno povezani z Rusijo."

Pomoč države in Evropske unije?

Ali bi lahko glede na izpad prihodkov zaradi izgube trgov podjetja računala tudi na pomoč države ali Evropske unije, zaenkrat teh podatkov še nimajo. "Verjamem, da bo država tudi temu namenila pomoč podjetjem, ki poslujejo na ruskem trgu, kakor je ob začetku ruske invazije obljubil gospodarski minister," je še dodala sogovornica.

(eP)

posavje
ukrajina

Pridružite se nam

Zadnje novice