Skip to main content
V Posavju 8.2° C Ponedeljek, 22. 2024
12.12.2019
09:55
Poplavna varnost ob reki Savi
Foto: ePosavje.com
Okoljski minister Simon Zajc je obiskal javno podjetje Infra, ogledal si je tudi visokovodni razbremenilnik na jezeru HE Brežice ter protipoplavne ureditve v Velikih Malencah in Krški vasi.

Z ministrom za okolje in prostor o poplavni (ne)varnosti

Brežice, Krška vas, Velike Malence

Poplavna varnost v občini Brežice bo v celoti zagotovljena, ko bodo vse elektrarne na spodnji Savi dokončane, torej tudi Hidroelektrarna Mokrice, je ob obisku dejal okoljski minister. A pri tem projektu se zatika – kot smo že poročali, je upravno sodišče aprila razsodilo, da se po pritožbi Društva za proučevanje rib Slovenije razveljavi že lani izdano okoljevarstveno soglasje za gradnjo elektrarne in se zadeva vrne na Agencijo Republike Slovenije za okolje v ponovni postopek.

"Ne bi si upal napovedati časovnice glede okoljevarstvenega soglasja"

Simon Zajc, minister za okolje in prostor, pravi, da "postopki tečejo in okoljevarstvenega soglasja zaenkrat še ni. Ne bi si upal napovedati časovnice glede okoljevarstvenega soglasja in samega zaključka postopka. Bomo videli tekom naslednjega leta."

Sotošek: "Predolgo že čakamo na zaključek teh postopkov"

"Dela se gospodarska in druga škoda"

"Minister upa na čim boljše sodelovanje vseh vpletenih, zato, da takšni postopki čim hitreje stečejo. "Mislim, da bo v parih mesecih jasno, po kateri poti se bo šlo," dodaja Zajc. Vojko Sotošek, direktor Infre, ob tem pove, "da mi že predolgo čakamo na zaključek teh postopkov. Dela se gospodarska in drugačna škoda. Poplavna varnost je še kar naprej visoka, en kup je argumentov, ki so v prid, da se ta elektrarna zgodi. Posebno še, ker se zdaj ukvarjamo s 7 kilometrov akumulacijskega bazena. Izgradili smo 50 kilometrov teh objektov in ureditev in kot vidimo, nismo vse uničili, kot hočejo to nekateri prikazati." Seveda so nastale tudi negativne posledice, dodaja Sotošek, bile pa so tudi pozitivne stvari.

Vseh ureditev ob hidroelektrarni Brežice še niso izvedli

Ob Hidroelektrarni Brežice še niso izvedli vseh ureditev iz Državnega prostorskega načrta, vključno z nadomestnima habitatoma NH1 in NH2. "Vse postopke, ki jih je potrebno speljati, se bo še speljalo. Vse ovire, ki vmes nastanejo, pa tudi se jih sproti rešuje," ob tem pove Zajc. Sotošek ga je dopolnil, da projekt nadomestnih habitatov NH1 in NH2 ni dokončan. "Razlog je ta, da smo v enem delu - kjer je zemljišče v državni lasti smo uredili določene možnosti pretoka voda na koto stoletnih voda, da imajo zaščito Spodnjega Starega Gradu, deponije Kostak in Nuklearne elektrarne Krško, za kar smo pridobili tudi pozitivno mnenje Uprave za jedrsko varnost Republike Slovenije. Kar zadeva pa ostalega dela, kjer je podeljena koncesija za črpanje gramoza, pa javno podjetje Infra ali država v imenu Infre v tem trenutku ne morejo izvajati nič in tudi ni obveza Infre, da izgradi NH 1 in NH 2. V uredbi o podelitvi koncesije in v rudarskem načrtu sta jasno opredeljena rok in način izčrpavanja gramoza. "Ko bo ta gramoz izčrpan, bo ta prostor predstavljam že izgrajen habitat," je še dodal Sotošek.

(vs, bš, eP)

hidroelektrarne
brežice
krško
posavski tednik
video

Pridružite se nam