Skip to main content
V Posavju 5.1° C Četrtek, 25. 2024
15.10.2021
21:35
Zbor delavcev, Vipap Videm Krško
Grafika: ePosavje.com
Pred vhodom v tovarno Vipap Videm Krško na Tovarniški ulici v Krškem se je zbralo več zaposlenih, ob 12. uri so namreč sklicali zbor delavcev. V nadaljevanju novice vse o petkovem dogajanju.

NAJPOMEMBNEJŠE INFORMACIJE:

  • Na zboru delavcev o sedanjosti in prihodnosti
  • Nova predsednica uprave Milena Resnik, na pomoč je prišel Andrej Božič, nekdanji generalni direktor Steklarne Hrastnik
  • Božič pravi: ""Papir je zelo kvalitetna surovina. Lahko je ena konkurenčna prednost te tovarne, ki navdaja z upanjem, da se bomo lahko čez nekaj mesecev izkopali iz tega."
  • Med delavci mešani občutki, a izpostavljajo tudi podpora slišanim načrtom

Zbor delavcev družbe Vipap Videm Krško

KRŠKO V četrtek smo poročali, da je na zadnji septembrski dan upnik Vipap CZ, eden od dveh lastnikov, na Okrožno sodišče v Krškem vložil predlog za začetek postopka prisilne poravnave. "Glede na to, da se lastniki niso odločili za dokapitalizacijo, je velika verjetnost, da bo sedaj po vloženi prisilni poravnavi ta postopek stekel v smeri prisilne poravnave. Vprašanje je, če bo ta uspela, glede na to, da temni oblaki visijo nad podjetjem in tudi za prisilno poravnavo je potreben optimizem s strani upnikov. Ne vem kaj bo naprej, mislim, pa da na koncu lahko pričakujemo tudi stečaj, če ne bo drugače," dodaja župan. > PREBERI VEČ

IZ MINUTE V MINUTO:

(14:33) Z zaposlenimi o sedanjosti in prihodnosti

Po zboru delavcev družbe Vipap Videm Krško smo govorili z nekaterimi zaposlenimi. Prvi sogovornik je v podjetju zaposlen malo več kot eno leto dni. "Zase imam izhod, a mi ni vseeno za moje sodelavce, zato imam upanje in bom ostal v podjetju. Če bo res, kar so nam rekli, bom potrpel ta dva ali tri mesece, predvsem zaradi vseh kolegov. Ne vem pa točno, kdo vodi podjetje. Za gospoda Božiča sem že slišal, ga pa ne poznam. Upam, da bo tudi pri nas uspešen," dodaja. > PREBERI VEČ

(14:28) Jakob Počivavšek, predsednik KSS Pergam

"Odgovornost za to, da je podjetje v takšnem stanju, v kakršnem je, s strani prejšnjih in sedanjega lastnika in prejšnjih vodstev. Zaposleni so že večkrat prispevali k reševanju tega podjetja. Kljub temu je zdaj situacija taka, da je bil podan predlog za prisilno poravnavo, kar je znano," je povedal predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek.

Priprave na zagon proizvodnje

"V tem trenutku se vodstvo ukvarja predvsem s tem, da se pripravlja na zagon proizvodnje in današnji sestanek je bil namenjen zlasti vprašanju, ali zaposleni podpirajo prizadevanja za zagon proizvodnje in nadaljevanje obratovanja v podjetju." > PREBERI VEČ

Andrej Božič

Andrej Božič, Foto: arhiv BB Consulting

(13:21) Andrej Božič o prihodnosti

"Papir je zelo kvalitetna surovina. Lahko je ena konkurenčna prednost te tovarne, ki navdaja z upanjem, da se bomo lahko čez nekaj mesecev izkopali iz tega," je v uvodu svojega nagovora zbranih povedal Andrej Božič, nekdanji generalni direktor Steklarne Hrastnik in manager leta 2016. "Dejstvo je, da ta tovarna ne more več životariti kot zadnjih 10-15 let, kakor je povedala predsednica uprave. Vse kar zdaj počnemo, je da ohranimo delovna mesta in potem čez 3,4, 5 mesecev, ko si ustvarimo kredibilnost in zaupanje, pride nekdo, ki bo vložil 10 milijonov evrov v tovarno in še kaj več. Tako, da bo tovarna na dolgi rok moderna in uspešna."

Iz časopisnih na embalažne papirje

Pri vnovičnem zagonu tovarne Božič izpostavlja tudi dejstvo, da bo pri tem pomembna pomoč zaposlenih. "Če zaposleni ne podpirate, je boljše, da danes rečemo, da se tega več ne gremo, gremo domov in gre zadeva po svoje."

O nadaljnih korakih je Božič pred zbranimi povedal, da trenutno pripravljajo proizvodni načrt za mesec december. "V tem načrtu je veliko več embalažnih papirjev. Dolgoročno gledano s časopisnim papirjem ne bomo preživeli. Tu so določeni papirji, ki so lahko zanimivi, da lahko v mesecu ali dve že celoten stroj dela ta papir. Čimprej, upam, da januarja ali februarja, zaženemo še tretji stroj. Vsi trije stroji morajo delati," dodaja.

(12:41) Kaj bi pomenil stečaj podjetja?

Stečaj podjetja bi za zaposlene pomenil, da bi izgubili vse. "Vso premično in nepremično premoženje je zavarovano s strani glavnega finančnega upnika, Vipap CZ, ki je hkrati tudi lastnik. Če pride do stečaja, bo lastnik poplačan v celoti in se bo ta tovarna secirala kot staro železo, kot zemljišče za ne vemo kaj. Nekatere špekulacije so za mizi, dejstvo je, da je to področje industrijska cona in da je Bonač že pred 80. leti zelo ambiciozno zastavil celih 360.000 kvadratnih metrov za industrijsko območje," smo še slišali.

"Tu notri je tehnološka oprema, so ljudje in prav je, da se borimo naprej in ohranimo delovna mesta." V Krškem želijo v prvem koraku na noge postaviti proizvodnjo. "S prestrukturiranjem moramo podjetje pripeljati v operativno fazo, da zaženemo proizvodnjo in v nadaljevanju finančno stabiliziramo podjetje ter poiščemo novega strateškega partnerja." Ukrep prisilne poravnave, ki so ga na zadnji dan septembra vložili na Okrožno sodišče v Krškem, daje možnost, da pripravijo načrt, kako naprej.

(12:39) "Verjamem, da tudi vam ni vseeno kaj se dogaja s tovarno"

"Vsi smo si karierno pot nekako ustvarili v tej tovarni, odvisno od delovnega mesta, ki ga vsak izmed nas opravlja. Verjamem, da tudi vam, tako kot meni, ni vseeno kaj se dogaja s tovarno," je v uvodnem nagovoru povedala Milena Resnik, po 30. septembru in slovesu predsednika uprave Petra Domina druga članica (do)tedanje uprave družbe. "Zadnjih 10-15 let podjetje posluje s poslovnim modelom, s katerim ves čas poslujemo na robu insolventnosti, na robu, da poslujemo z rdečimi številkami."

Epidemija je leta 2020 prinesla nove skrbi za nove češke lastnike. "Njihov načrt je bil, da v treh letih reorganizirajo podjetje in pripravijo za prodajo strateškemu partnerju, a žal temu ni bilo tako. Edini konsenz, ki smo ga v zadnjih 14 dneh dosegli, je ta, da jim ni vseeno za delovna mesta in da jim ni vseeno za tovarno v Krškem. Prav tako pa, da nas ne bodo ovirali v postopku, ki daje možnost podjetju, da preživi. Na mizi sta bila dva scenarija - sestanek je bil 29. septembra zvečer, na katerem je bilo povedano, kaj pomeni stečaj podjetja in kaj pomeni prisilna poravnava," smo lahko slišali na Tovarniški ulici.

(12:24) Najkasneje 1. decembra zagon tovarne?

Na svetu delavcev so med drugim izpostavili, da imajo v družbi dovolj naročil za zagon in obratovanje dveh papirnih strojev. Kot najkasnejši datum začetka ponovnega obratovanja smo lahko slišali 1. december in da za delovanje potrebujejo (vsaj) 5 milijonov evrov. Do dveh milijonov naj bi prišli sami, razliko bodo poizkusili pridobiti po drugih poteh.

Fotogalerija (Foto: ePosavje.com):

(12:02) Petnajsti dan za dopolnitev predloga prisilne poravnave

Okrožno sodišče v Krškem je ob vložitvi predloga za začetek prisilne poravnave na zadnji dan septembra sporočilo, da je bil predlog nepopoln in da imajo 15 dni za dopolnitev predloga. In ta dan je prišel danes.

(bš, eP)

vipap videm krško
krško
video
fotogalerija

Pridružite se nam