Skip to main content
V Posavju 16° C Ponedeljek, 20. marec 2023
16.10.2019
09:36
Foto: Postaja mejne policije Dobova
Policisti na mejnem prehodu za mednarodni železniški promet v Dobovi so v noči s sobote na nedeljo, z 12. na 13. oktober, našli potovalno torbo, v njej pa dobrih 13 kilogramov heroina.

Pri kontroli vagona za spremljevalno osebje tudi "torba"

DOBOVA Kot pravijo policisti, je na postajo ob 23.25 pripeljal izredni potniški vlak, ki je vozil na relaciji Turčija - Avstrija. Pri mejni kontroli potniškega vagona, ki ga uporablja spremljevalno osebje, so policisti našli potovalno torbo, v kateri so zaznali predmete kvadratne oblike, ovite v prozorno folijo.

Postopek so prevzeli kriminalisti

Postopek so nato, zaradi suma, da je v torbi prepovedana droga, prevzeli kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto. Kriminalisti so opravili ogled kraja kaznivega dejanja in ugotovili, da je v potovalni torbi nahaja 26 zavitkov heroina in ena večja vrečka s konopljo. Zavojčke so nato postavili na tehtnico, ta je pokazala dobrih 13 kilogramov heroina (13.319 gramov) in dobrega pol kilograma konoplje (525,65 gramov).

Torba je bila last 35-letnega državljana Srbije

V nadaljni preiskavi so nato ugotovili, da je potovalna torba last 35-letnega državljana Srbije, sicer zaposlenega v gospodarski družbi prevoznika. V nadaljnem postopku so zoper osumljenca odredili policijsko pridržanje, v ponedeljek pa so ga privedli na okrožno sodišče v Krškem, kjer je preiskovalni sodnik zoper njega odredil pripor.

Fotogalerija (Foto: Postaja mejne policije Dobova):

Sklepajo, da član dobro organizirane kriminalne združbe

Policisti glede na prve ugotovitve, način tihotapstva in na zaseženo količino sklepajo, da je osumljenec član dobro organizirane kriminalne združbe, ki se ukvarja s tihotapstvom prepovedane droge v Zahodno Evropo. Ob tem policisti določene informacije še preverjajo pri tujih varnostnih organih in poskušajo identificirati še ostale člane hudodelske združbe, povezane s tihotapljenjem prepovedane droge.

Kazenski zakonik? Od 5 do 15 let zapora

Kazenski zakonik za kaznivo dejanje neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog določa kazen zapora od 5 do 15 let.

Vrednost zasežene količine? Več kot 1,3 milijona evrov

Policisti ocenjujejo, da vrednost zaseženega heroina znaša več kot 1.330.000 evrov, glede na čistost pa bi se lahko volumen povečal za štirikrat. Kot še pravijo policisti, cena heroina, odvisno sicer od kakovosti, na območju Slovenije dosega ceno med 22.000 in 25.000 evrov, gram heroina pa se prodaja za ceno od 30 do 50 evrov.

V zadnjih 15 letih zasegli okoli 900 kilogramov prepovedanih drog

Največ je bilo heroina

V zadnjih 15 letih so na mejnih prehodih na območju Policijske uprave Novo mesto zaseženo okoli 900 kg različnih prepovedanih drog, od tega z zadnjo pošiljko 460 kg heroina, preko 400 kg prepovedane konoplje, 10 kg anfetaminov ter še nekaj manjših količin anabilkov, različnih tablet, ki vsebujejo psihoaktivne substance, in kokain.

(bš)

dobova
brežice
policija
video

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice

Novice iz Posavja