Skip to main content
Petek, 22. september 2023
24.02.2021
14:39
13 tujcev rešili iz tovornjaka groze
Foto: PU Novo mesto
V torek nekaj po 16. uri je na mejni prehod Obrežje pripeljal voznik tovornega vozila - hladilnika, bosanskih registrskih oznak. V predelanem hladilniku 13 tujcev, dva so odpeljali v bolnišnico.

13 tujcev rešili iz tovornjaka groze

BREŽICE Policisti so na vstopu v Slovenijo v torek skupaj z uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije opravljali kontrolo in pri nadzoru tovornega vozila hladilnika bosanskih registrskih oznak ugotovili, da je tovorno vozilo predelano, v njem pa pregrajen prostor, v katerem se je nahajalo več oseb, ki so klicale na pomoč.

Na dveh kvadratnih metrih se je gnetlo 13 oseb, tudi dva otroka

Policisti in uslužbenci FURS-a so nemudoma pričeli razbijati privijačeno pregrado in iz življenjsko ogrožujočih razmer uspeli rešiti 13 ljudi, med njimi tudi dva otroka, stara 11 in šest let.

"Nekateri so že izgubljali zavest"

Mlajšega fanta in dekle so morali odpeljati v bolnišnico

Policisti pravijo, da jim je v majhnem zaprtem prostoru primanjkovalo kisika, dušili so se, nekateri so že izgubljali zavest, bili so dehidrirani in zelo prestrašeni. Skupaj z uslužbenci Finančnega urada so jih takoj izvlekli iz tovornega vozila, jim pričeli nuditi prvo pomoč in poklicali reševalce.

Ostale so reševalci oskrbeli na Obrežju

"Ti so zaradi slabega zdravstvenega stanja mlajšega fanta in dekle morali odpeljati v bolnišnico, ostale pa so oskrbeli na kraju," dodajajo policisti.

Fotogalerija (Foto: Policijska uprava Novo mesto):

Policisti: Na njihovo pomanjkovanje kisika se voznik ni odzival

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so po opravljenem ogledu zapisali, da je 13 državljanov Iraka v tovorno vozilo s pomočjo voznika vstopilo v Bosni in Hercegovini, na poti so bili več ur. "Ko jim je v prostoru dolgem 250 cm in širokem 80 cm pričelo primanjkovati zraka, so na pomoč klicali voznika tovornega vozila, vendar se ta naj ne bi odzival," pravijo policisti v sporočilu.

Dve osebi so pridržali

Kriminalisti so 52-letnemu vozniku, državljanu Bosne in Hercegovine in 48-letnemu sopotniku, prav tako iz Bosne in Hercegovine, odvzeli prostost in ju pridržali, s kazensko ovadbo ju bodo privedli k preiskovalnemu sodniku zaradi kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države po 3. in 6. odstavku 308. člena KZ-1. Policijski postopki z državljani Iraka sicer še potekajo.

Kakšna kazen lahko doleti šoferja in njegovega pomočnika?

Policisti pravijo, da Kazenski zakonik določa, da kdor se ukvarja s tem, da tujce, ki nimajo dovoljenja za vstop v Republiko Slovenijo ali prebivanje v njej, nezakonito spravlja na njeno ozemlje, jih po njem prevaža ali jim pomaga pri skrivanju ali kdor dva ali več takih tujcev za plačilo nezakonito spravi čez mejo ali ozemlje države, se kaznuje z zaporom do petih let in denarno kaznijo.

Lahko tudi: Zapor do enega do osmih let in denarna kazen

"Če storilec z dejanji sebi ali komu drugemu pridobi nesorazmerno premoženjsko korist ali priskrbi brezpravno delovno silo ali povzroči nevarnost za življenje ali zdravje ljudi ali taka dejanja stori kot član hudodelske združbe, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let in denarno kaznijo," še dodajajo.

V srbskem tovornjaku pa še trije Afganistanci

Policisti Postaje mejne policije Obrežje so med kontrolo tovornega vozila srbskih registrskih oznak v tovornem delu odkrili še tri državljane Afganistana, ki so se skriti med tovorom poskušali izogniti mejni kontroli in nezakonito vstopiti v Slovenijo. Policisti so tujce po zaključenem postopku predali hrvaškim varnostnim organom.

(bš)

brežice
državna meja
fotogalerija

Pridružite se nam

Poglejte tudi