Skip to main content
Petek, 12. april 2024
02.04.2021
08:54
Nesreča motoristov v sevniški občini
Foto: PGD Sevnica
Na območju Policijske uprave Novo mesto so v lanskem letu obravnavali 132 nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji in motoristi.

Lani 132 nesreč s kolesarji in motoristi

65 prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi kolesarji

V 36 primerih so bili povzročitelji nesreč prav kolesarji

V lanskem letu so bili na območju Policijske uprave Novo mesto kolesarji udeleženi v 65 prometnih nesrečah, kažejo podatki policistov za skorajšnje letno poročilo o delovanju uprave. V teh nesrečah se je deset kolesarjev hudo poškodovalo, 51 je bilo lažje poškodovanih. V 36 primerih so policisti ugotovili, da so bili kolesarji tudi povzročitelji prometne nesreče.

67 nesreč z motoristi, v 48 primerih so bili tudi povzročitelji

V dveh nesrečah več kot kolesarji so bili udeleženi motoristi. V 67 prometnih nesrečah je en motorist je umrl, 16 je bilo hudo poškodovanih in 35 ležaje poškodovanih. Policisti so v 48 primerih ugotovili, da so bili povzročitelji nesreče motoristi.

Nova kolesarska povezava na Senovem

Na cestah več kolesarjev in motoristov

Poziv vsem udeležencem v prometu

Policisti opozarjajo, da je po daljšem obdobju na naših cestah ponovno več kolesarjev in motoristov, ki spadajo med najranljivejše udeležence v prometu. Policisti vse udeležence v cestnem prometu pozivajo k previdnosti in strpnosti. "Opozorilo namenjamo tudi tistim, ki z avtomobilom premagujejo le krajše razdalje v domačem okolju. Vozniki so namreč v domačem okolju pogosto manj previdni, manj so pozorni na ostale udeležence v prometu in morebitne spremembe prometne signalizacije," pravijo v sporočilu.

Uporabljajte smernike, telefon naj počaka!

Vozniki pri vožnji v domačem okolju nemalokrat ne uporabljajo smernikov in ob zavijanju levo je to lahko usodno za motorista ali kolesarja, ki pripelje iz nasprotne smeri. Telefoniranje med vožnjo prav tako bistveno zmanjša koncentracijo voznikov in zmanjšuje pozornost na dogajanje v prometu.

Hitrost prilagoditev omejitvam, razmeram na cesti in izkušnjam

Vozniki naj prilagodijo hitrost svoje vožnje veljavnim omejitvam, razmeram na cesti in svojim vozniškim izkušnjam. Vozilo naj upravljajo le trezni, tudi če imajo namen prevoziti le nekaj kilometrov.

Kolesarji in motorist, poskrbite za vidnost

Kolesarjem in motoristom policisti svetujejo, da naj poskrbijo za svojo vidnost, med vožnjo naj poskušajo predvideti ravnanja in morebitne nepravilnosti ostalih udeležencev v prometu, predvsem voznikov motornih vozil.

(eP)

krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Novice iz Posavja