Skip to main content
V Posavju 7.4° C Ponedeljek, 22. 2024
14.08.2021
11:46
Nesreča, Šmarčna, Sevnica
Foto: PGD Sevnica
Neprilagojena hitrost je med najpogostejšimi vzroki najhujših prometnih nesreč. Policisti v okviru nacionalne preventivne akcije Hitrost preverjajo, ali vozniki vozijo prehitro.

V prvih sedmih mesecih 144 prometnih nesreč zaradi hitrosti

KRŠKO V prvih sedmih mesecih se je na cestah na območju Policijske uprave Novo mesto zaradi neprilagojene hitrosti zgodilo 144 prometnih nesreč. Največ nesreč so policisti obravnavali v času vikenda, med petkom in nedeljo.

Največ nesreč zaradi neprilagojene hitrosti med vikendom

Zaradi neprilagojene hitrosti je ena oseba umrla, 18 je bilo hudo poškodovanih in 74 lažje poškodovanih. Glede na isto obdobje 2020 to predstavlja skoraj 30% porast pri hudo poškodovanih udeležencih nesreč in 12% pri lažje poškodovanih.

Tudi alkohol ubija

Policisti so zaskrbljeni tudi zaradi podatkov o alkoholiziranih povzročiteljih nesreč. Teh je bilo letos okoli 13% in gre za velik porast, saj je delež med leti 2017 in 2019 znašal 9,7%. Alkoholizirani vozniki so povzročili prometne nesreče, v katerih je ena oseba umrla, sedem je bilo hudo poškodovanih, 32 lažje poškodovanih in 99 nesreč s premoženjsko škodo.

813 kršitev zaradi vožnje pod vplivom alkohola

Na zaznan porast prometnih nesreč, ki so jih povzročili alkoholizirani vozniki, so se odzvali in pogosteje preverjali psihofizično stanje voznikov. Letos smo obravnavali 813 kršitev zaradi vožnje pod vplivom alkohola, kar je 8% več kot lani.

Nasveti policistov:

  • v naseljih bodite pozorni na ranljivejše udeležence, pešce in kolesarje ter upoštevajte omejitev hitrosti,
  • zmanjšajte hitrost vožnje v bližini otroških igrišč, šol in vrtcev, domov za starejše ter pred prehodi za pešce,
  • na regionalnih cestah in pri zavijanju oz. vključevanju dodatno preverite, ali se ne približuje motorist oz. drugo vozilo,
  •  ohranjajte ustrezno varnostno razdaljo, da se lahko pravočasno ustavite,
  • v slabših pogojih vožnje, v mraku, megli, močnih nalivih, zmanjšajte hitrost zaradi slabe vidljivosti in dejstva, da se na mokri podlagi zavorna pot podaljšuje,
  •  čeprav se vam mudi, ne vozite prehitro, raje sporočite, da boste prišli kasneje,
  • ne vozite, če ste pred tem pili alkoholne pijače.

(bš, eP)

krško
brežice
sevnica

Pridružite se nam

Poglejte tudi