Skip to main content
Ponedeljek, 4. marec 2024
31.03.2022
11:52
Srbski tovornjakar
Foto: Policijska uprava Novo mesto
Prejšnji četrtek je na mejni prehod Obrežje na vstop v Slovenijo pripeljal voznik tovornega vozila srbskih registrskih oznak s pripetim priklopnikom.

Prevažal hladilnike ...

BREŽICE Policisti so opravili mejno kontrolo in pri pregledu dokumentov ugotovili, da 49-letni voznik prevaža hladilnike, tovor pa je bil namenjen v Francijo. Policisti so odredili temeljito mejno kontrolo in pri pregledu tovornega dela odkrili prirejen prostor z več škatlami, v katerih so bili tobačni izdelki.

... in še nekaj zraven

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so 49-letnemu osumljencu odvzeli prostost in ga pridržali. Skupaj z delavci FURS-a so opravili ogled in ugotovili, da je v vozilu 29.060 zavojčkov cigaret različnih znamk, ki so jih zasegli.

Dežurni preiskovalni sodnik je 49-letniku odredil pripor

"Za omenjeno količino so predvidene dajatve v višini okoli 90.000 evrov. Osumljenca kaznivega dejanja Tihotapstvo po 1. odstavku 250. člena KZ-1 so s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor," pravijo policisti.

Fotogalerija (Foto: Policijska uprava Novo mesto):

Tihotapstvo
250. člen

(1) Kdor prenese, izogibajoč se ukrepom carinskega nadzorstva, čez carinsko črto Evropske unije blago velike premoženjske vrednosti, ali ga prenese z uporabo sile ali grožnje, se kaznuje z zaporom do petih let in denarno kaznijo.

(2) Kdor se ukvarja s prenašanjem blaga na carinsko območje Evropske unije in se pri tem izogiba ukrepom carinskega nadzorstva, ga po njem prevaža, nudi skrivališča ali skladišča, ga ponuja ali doseže prodajo, pa gre za blago, ki skupaj dosega večjo premoženjsko vrednost, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let zapora in denarno kaznijo.

(3) S kaznijo iz prejšnjega odstavka se kaznuje uradna oseba, ki z zlorabo uradnega položaja ali pravic omogoči tihotapstvo blaga na carinsko območje Evropske unije ali prevoz po njem.

(4) Če storilec z dejanji iz drugega ali tretjega odstavka tega člena sebi ali komu drugemu pridobi veliko premoženjsko korist ali povzroči nevarnost za življenje ali zdravje ljudi ali podpira teroristično dejavnost ali taka dejanja stori kot član hudodelske združbe, se kaznuje z zaporom od treh do petnajstih let in z denarno kaznijo.

(5) Kdor pridobiva ali zbira tihotapsko blago velike premoženjske vrednosti za prenos na carinsko območje Evropske unije, preskrbuje ponarejene dokumente ali prevoz na in po carinskem območju Evropske unije ali kako drugače organizira skrivanje, skladiščenje ali prodajo tihotapskega blaga, se kaznuje z zaporom od treh do dvanajstih let in denarno kaznijo.

(6) Prejšnji odstavki se uporabljajo tudi za kazniva dejanja, storjena v tujini, če je država, v kateri so bila storjena, enako kot Republika Slovenija sprejela skupno mednarodnopravno obveznost preprečevati taka kazniva dejanja, ne glede na to, kje so storjena, ter je dejanja v svojem zakonu ustrezno enako določila kot kazniva dejanja.

(7) Vrednost blaga po tem členu se določa po njegovi tržni vrednosti na območju Republike Slovenije.

(8) Tihotapsko blago se vzame.

policija
fotogalerija
obrežje

Pridružite se nam

Poglejte tudi

Zadnje novice