Skip to main content
Torek, 5. marec 2024
10.11.2021
09:55
Policija, avtomobil
Foto: arhiv ePosavje
47-letnik delavcem ni plačeval prispevkov za socialno varnost, kriminalisti so na Okrožno državno tožilstvo Krško posredovali dve kazenski ovadbi.

Dve kazenski ovadbi na Okrožno državno tožlistvo v Krškem

KRŠKO Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Novo mesto so po zaključenem predkazenskem postopku na Okrožno državno tožilstvo Krško podali kazensko ovadbo zaradi kaznivega dejanja Kršitev temeljnih pravic delavcev po 196. členu KZ-1 in kaznivo dejanje Oškodovanje upnikov po 227. členu KZ-1 zoper 45 letnega osumljenca iz območja Policijske uprave Novo mesto, kazensko ovadbo so podali tudi za osumljeno pravno osebo.

Ni plačeval prispevkov za socialno varnost

Med preiskavo so kriminalisti ugotovili, da osumljenec ni plačal prispevkov za socialno varnost desetih zaposlenih, kljub temu, da je obrazce REK oddajal in jih s tem prikrajšal za pravice, ki jim pripadajo. "Zaposlenim so bile odvzete pravice tudi do izplačila regresa za letni dopust za obdobje zadnjih petih let in pravice do izplačil osebnega dohodka za opravljeno delo (plače)," pravijo v sporočilu.

Poslovanje prenesel na novoustanovljeno podjetje

Kriminalisti ocenjujejo, da je z omenjenim ravnanjem zaposlenim povzročil škodo v višini okoli 28.000 evrov. V preiskavi so ugotovili tudi, da je osumljenec v obdobju zadnji treh let z goljufivim ravnanjem povzročil škodo upnikom v višini okoli 75.000 evrov, saj je poslovanje družbe prenesel na novoustanovljeni poslovni subjekt in z istimi delavci nadaljeval s poslovanjem.

In kakšna kazen lahko doleti osumljenega?

Kaznivo dejanje oškodovanja upnikov je v skladu z Zakonom o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja, storila tudi družba, saj je osumljeni kaznivo dejanje storil v imenu in v korist družbe. Za kaznivo dejanje Kršitev temeljnih pravic delavcev po 196. členu KZ-1 je določena zaporna kazen do treh let in denarna kazen, za kaznivo dejanje Oškodovanje upnikov po 227. členu KZ-1 pa zaporna kazen do petih let.

(eP)

krško

Pridružite se nam

Poglejte tudi